14.05.2021

Šest savjeta uz koje ćete rasturiti na online intervjuu

Autor: studomat.ba

1. Pobrinite se za sve potrebne zahtjeve

Prva i ujedno najvažnija stvar jest da najprije dobro provjerite zadovoljavate li sve uslove za online intervju. Kako donosi portal Thebalancecareers.com, za učestvovanje u ovakvoj vrsti intervjua obavezno biste trebali imati računar sa pristupom internetu i web kamerom. Srećom, danas ionako većina laptopova ima vlastitu video kameru. U slučaju da imate stariji model računara ili laptopa, uvijek možete kupiti posebnu kameru. Prije početka intervjua takođe provjerite je li sve u redu s mikrofonom kao i zvučnicima, prenosi womeninadria.com.

2. Profesionalno se obucite

Samo zato što se nalazite kod kuće ne znači da biste se za online intervju trebali imalo opustiti. Zato je, između ostaloga, vrlo važno i to kako ćete se obući. Vodite računa o tome da vaša odjeća izgleda pristojno i profesionalno, a nemojte zanemariti ni frizuru. Razmišljajte o online intervjuu kao o najnormalnijem razgovoru za posao. Na njemu se sigurno ne biste pojavili u famrmerkama ili nesređene frizure, zar ne? Predstavite se u najboljem svjetlu pa će vas tako zapamtiti i potencijalni poslodavci. Nemojte ni pretjerivati s nakitom ili šminkom, uvijek se vodite onom “manje je više”.

3. Uredite prostor oko sebe

Očistite svoj radni prostor i sav nered koji je iza vas, tako da ništa u vašoj pozadini ne odvlači pozornost vašeg poslodavca. Ne smijete ostaviti neprofesionalan utisak. Umjesto toga, pokušajte ukloniti sve ono što vam ne treba iz svoje okoline – plišane igračke, odjeću, razbacane jastuke i sve ostalo što izgleda neuredno. Idealno bi bili da prostor iza vas bude neutralan kako bi sva pažnja tokom intervjua bila usmjerena isključivo na vas. Isto tako, ako imate radni sto, s njega uklonite sve što vam tokom online intervjua neće trebati kao što su to stari papiri, šolje kafe i slično. Osim toga, i vi ćete se osjećati opuštenije ako prostor oko vas bude uredan i organizovan.

4. Osigurajte mir i tišinu

Prije nego što online intervju započne, obavezno recite svojim ukućanima da vam daju malo privatnosti. Obavijestite ih na vrijeme kako vam tokom razgovora ne bi smetali, pravili buku ili svako malo ulazili u prostoriju. Tako će vas samo ometati, a isto će sigurno smetati i poslodavcu s kojim razgovarate. Isto tako, obavezno isključite zvukove na svom mobilnom telefonu, alarm ili bilo koji drugi uređaj koji bi vas mogao ometati tokom samog razgovora.

5. Uvijek kraj sebe imajte papir i olovku

Tokom razgovora sigurno ćete dobiti određene informacije o radnom mjestu ili firmi za koju se kandidujete, zato je vrlo važno uz sebe uvijek imati papir i olovku kako se ne biste omeli tražeći ih. Neka uz vas bude i kopija vašeg CV-a, prijava za posao te ostali dokumenti za koje smatrate da bi vaš potencijalni poslodavac mogao biti zainteresovan.

6. Opustite se i održavajte kontakt očima

Nemojte zaboraviti povremeno se nasmijati. Velik broj ljudi često se preplaši kamere i drugačijeg načina intervjua te se zbog toga zbune. Vi nemojte napraviti tu grešku, zaboravite da su oni kilometrima daleko pa se ponašajte kao da ste u istoj prostoriji. Osim toga, uvijek sagovornika gledajte u oči. Zna se dogoditi da se kandidati previše fokusiraju na samu sliku na ekranu te tako nesvjesno zaborave da se njihova kamera nalazi iznad ekrana. Kod odgovaranja na pitanja potencijalnog poslodavca zato svu svoju pažnju usmjerite na samu kameru, a ne ekran.

foto: fjwp.s3.amazonaws.com

Ostale vijesti iz kategorije