14.05.2021

Kejt Blanšet-australijska glumica dobitnica Oskara

Autor: Aleksandra Govedarica

Kejt Blanšet je australijska glumican i rediteljka rođena na današnji dan 14.maja 1969.godine u Melburnu. Ostvarila je zapaženu ulogu u ''Misteriozna istorija Benjamina Butona''i jedna je od najplaćenijih glumica svijeta. Osim toga 2017.i 2018.godine svrstana je u 100 najuticajnjijih ljudi svijeta. Dobitnica je Oskara za filmove ''Aviator'' i ''Nesrećna Džasmin''. Pored svoje slave, ona je i aktivista za rodnu ravnopravnost.

Rođena u Australiji, odrasla je u siromaštvu, jer joj je otac umro dok je bila mala, pa je sva briga pripala njenoj majki. Zbog toga se od malena radeći sama borila za bolju finansijsku situaciju.

Oduvijek je privlačilo pozorište i gluma. Bila je kreativna, a u tinejdž dobu je obrijala glavu i nosila specifičnu vrećastu odjeću. Tokom srednje škole je radila kao medicinska sestra time pomažući porodici. Nakon završetka škole je otputovala na put oko svijeta. Ipak njena karijera počinje nešto kasnije kada je sasvim slučano završila na snimanju filma 1989.godine u Egiptu, pa je već po dolasku u Australiju upisala Akademiju u Sidneju, a već dvije godine kasnije je dobila ozbiljno pozorišno priznanje kao podsticaj za dalji rad.

Prvi uspjeh je doživjela 1997.godine sa filmom ''Hvala Bogu, upoznao je Lizii''. Međutim svjetsku slavu joj donosi film iz 1998.godine ''Elizabeta'' gdje glumi kraljicu Engleske. Zbog filmskih obaveza morala je napustiti pozorište.

Za vrijeme svoje karijere je nastupala sa Džonijem Depom ali i mnogim drugim poznatim ličnostima. Što se tiče privatnog života, od 1997.godine je udata za Endrua Uptona sa kojim ima tri sina, i usvojenu jednu kćerku. Oni se smatraju jednim od najstabilnijih i najskladnijih parova. Trenutno živi u Velikoj Britaniji  podižući djecu daleko od filmskog svijeta Beverli Hillsa.

Glumila je u drami ''Čovjek je plakao'', ali i u trilogiji ''Gospodar prstenova'', za koju kaže da joj je promijenila život.

2008.godine se vratila u rodni kraj te postala umjetnički direktor pozorišne kuće u Sidneju gdje je i počela karijeru sve do 2013.godine kada se ponovo vratila glumi. Sada ponovo glumi u poznatim projektima.

 foto: stil.kurir.rs

Ostale vijesti iz kategorije