04.05.2021

Jedan od najboljih španskih veznih fudbalera današnjice

Autor: Vukašin Pođanin

Fransesk „Sesk” Fabregas Soler kako mu glasi puno ime je španski fudbaler koji predstavlja jednog od najboljih veznih fudbalera današnjice.

Rođen je u mjestu Ariens de Mar u oblasti Barselone i od malih nogu je počeo da navija za Barselonu i pratio utakmice ovog kluba.

Počeo je da se bavi fudbalom u španskom Matrau, da bi kasnije prešao da nastupa u Barseloninoj poznatoj akademiji, „La Masiji“. Na toj akademiji je došao kada je imao samo 10. godina to jest 1997. godine i bio je treniran za poziciju zadnjeg veznog.

U Barseloni nije imao šansu da se pokaže pa je nedugo zatim prešao u londonski Arsenal sa kojim stiže do dva osvojena Kupa Engleske ali takođe stiže do titule prvaka Engleske i to bez ijednog poraza u ligi, iako nije nastupao ni minuta za svoj tim.

Kasnije je i sa Arsenalom stigao do finala Lige šampiona, nakon čega se u transferu vrijednom oko 39 miliona eura vraća u Barselonu u kojoj odigrava sjajne partije i pokazuje sav svoj potencijal koji je stekao još kao veoma mlad.

Osvaja sa Barselonom i prvenstvo Španije, ali takođe i Super Kup Španije kao i Super Kup Evrope pa sa tolikim brojem osvojenih trofeja i sjajnim nastupima u ovom klubu pokazuje do kojeg nivoa je uspio da stigne u prethodnih nekoliko godina.

Nakon toga u sezoni 2014/15 prelazi u Čelsi. Tom odlukom je uvrijedio navijače Arsenala, ali je Fabregas ipak nastavio sa sjajnim nastupima i u samom startu je osvojio englesku Premijer ligu i imao najviše asistencija čak 19 u toj sezoni.

Za reprezentaciju Španije je Fabregas takođe pružao sjajne partije i imao zapažene momente u svojim nastupima pa je kao veoma mlad čak sa 17 godina uspio da osvoji Svjetski šampionat za igrače ispod 17 godina koje se održavalo u Finskoj.

Postao je i član španske seniorske reprezentacije 2006. godine, da bi nakon samo dvije godine u 2008. godini osvojio zlatnu medalju sa reprezentacijom Španije na Evropskom prvenstvu.

U 2010. godini Fabregas uspijeva sa svojim timom osvoji Svjetsko prvenstvo sa Španijom, a 2012. osvajaju i Evropsko prvenstvo

U mladosti je bio dijete razvedenih roditelja, a takođe je živio u komšiluku u kojem su se svakodnevno odigravale borbe bikova koje su bile aktuelne u Španiji.

Frustrirajući način života i okolina koja ga je donekle i sputavala u njegovoj mladosti nisu imali toliki loš uticaj na njega sa obzirom da je postao jedan od najboljih fudbalera današnjice.

Nakon posljednjeg transfera iz Čelsija, Fabregas potpisuje ugovor sa francuskim klubom Monakom za koji trenutno nastupa.

foto: secure.static.goal.com