04.05.2021

Nikšić ima novi NVO za mlade ljude

Autor: Redakcija portala

Naša mlada sugrađanka, sedamnaestogodišnja Milica Roćenović, bavi se volontiranjem već duže vrijeme, pomagajući različitim NVO organizacijama koje se bave humanošću, a svoju ljubav prema volontiranju odlučila je da pretoči u otvaranje sopstvene NVO. 

Njena organizacija zove se "Razboritost", baviće se mladim ljudima i njihovim obrazovanjem, kroz besplatne edukativne radionice. 

foto: privatna arhiva

"Iako sam veoma mlada, sama ideja za otvaranje NVO nastala je sa željom da se obrazovanje mladih poboljša. Smatram da mladi ljudi previše vremena provode na mobilnim telefonima, na taj način zaokupirani su internetom, a samim tim zapostavljaju obrazovanje, koje je ključ svega. Kao neko ko je prošao mnoge radionice, obuke i i ko je veoma aktivan u omladinskom aktivizmu, moja želja da radim sa mladima je veoma jaka. Pored toga, neformalno obrazovanje smatram podjednako bitnim kao formalno, jer sam upravo kroz neformalno obrazovanje naučila mnogo toga, i neko ko će učiti još dosta kroz isto. Jer iako ću voditi jednu NVO planiram i dalje da se bavim volontiranjem i da prisustvujem edukativnim radionicama. Recimo da je upravo i zbog svega što sam iskusila nastala ova ideja. Takođe, kroz ovu organizaciju želim da mladi steknu nova znanja, vještine, razviju empatiju, prošire svoj vokabular. Naravno, pored obrazovanja i radionica, njima će biti dostupne i razne sekcije (likovna, dramska, muzička, sportska), sve ono što njih zapravo bude zanimalo i za šta budu izrazili interesovanje potrudićemo se da im omogućimo. Zamišljeno je da oni sami budu kreatori ove NVO, da predlažu akcije i da iste realizuju. I naravno, da kroz sve to uče.", kazala je Roćenović.

"Razboritost", iako tek nastala NVO već broji veliki broj članova, ali i velika interesovanja. Svi koji žele da postanu dio organizacije mogu to učiniti putem Facebook stranice "NVO "Razboritost", Instagram profila @razboritost, ili putem email-a razboritost@gmail.com 

"Ono što bih najviše istakla je to da bih voljela da ova NVO bude kuća mladih, i da zajedno radimo na boljoj budućnosti.", zaključila je Roćenović.

foto:  theusbport.com

Ostale vijesti iz kategorije