04.05.2021

Pet koraka koji provjereno pomažu u povratku motivacije

Autor: Hocu.ba

Nedostatak motivacije može imati razne uzroke, od umora preko glavobolje do osjećaja da smo prezatrpani sa svih strana. Kako bi se niska motivacija prevladala, ključno je prepoznati osnovni uzrok.

Niska motivacija inače otežava zaranjanje u teške ili neugodne zadatke. Zato, kada je želite vratiti, krenite s brzim, laganim, zadovoljavajućim zadacima čak i ako vam nisu najveći prioritet. Ono što morate znati je da, posebno u trenutnoj situaciji, niste jedina osoba kojoj nedostaje motivacije. U nastavku zato donosimo pet koraka koji će vam pomoći da je vratite.

Tačno kvalifikujte svoje osjećaje

Mnoge emocije mogu se maskirati u smanjenu motivaciju. Ako tačno proučite svoja osjećanja, put prema naprijed biće puno jasniji. Ako ste umorni, imate glavobolju, zatrpani sa svih strana… smanjite dnevne ciljeve kako se ne biste dodatno iznervirali nerealnim očekivanjima. Budite dobri prema sebi i pokušajte da se ne upoređujete sa drugima. Ne možemo naravno znati svačiji scenarijo, ali kada sami tačno shvatite šta osjećate, vjerovatno će se pojaviti i rješenje problema.

Ne bacajte se na glavu

Iako ponekad obavljanje najtežeg zadatka kada ste najmanje motiviasani može biti izvrsna strategija, veća je vjerojatnoća da će se dogoditi to da zbog pokušaja da prvo obavite ono najteže nećete imati volje ni da ustanete iz kreveta. Zato se zapitajte koji zadatak, u skladu s vašim trenutnim mogućnostima, možete obaviti i krenite s njim.

Primjer: ako ste htjeli trčati, ali čini vam se da nemate snage, pođite u šetnju. I to je bolje od ležanja u krevetu. Naravno, nijedna strategija produktivnosti nije ispravna u svim okolnostima. Promjena strategija može biti korisna. Nemojte očekivati da se uvijek možete držati istog robotskog sastava i imati rezultate.

Odvojite nekoliko minuta za brze, ali zadovoljavajuće zadatke

Ponekad se trebate zagrijati za veću akciju. Da biste to učinili pokušajte s brzim i zadovoljavajućim zadacima.

Međutim, ako previše vremena posvetite takvim zadacima, oni bi vas mogli odvratiti od značajnijeg posla koji trebate obaviti. Zato za njih izdvojite pet do deset minuta, nikako više od pola sata. Kad pretjeramo s obavljanjem sitnica često se dogodi da smo umorni za pravi, važniji posao.

Planirajte nagrade

Kada imate neki važan zadatak, planirajte da na njemu intenzivno radite 90 minuta, a zatim napravite pauzu i nagradite se.

Prošetajte, izležavajte se na suncu, dopisujte se s prijateljicom, tragajte za novom haljinom, radite jogu nekoliko minuta… Sve su to sitnice koje će vam goditi nakon napornog posla. Planirajte unaprijed kako ćete se nagraditi tako da pauzu ne potrošite na smišljanje.

Činjenica da znate što vas čeka nakon 90 minuta predanog rada takođe može biti dobra motivacija.

Dajte svom tijelu gorivo

Bitno je da shvatite kako “gorivo” ima veliki uticaj na vašu koncentraciju, fokus i motivaciju. Zato počnite dan sa zdravim, hranjivim obrokom koji će takođe biti podsticaj koji vam treba. Mala poboljšanja poput ovoga, na koja možda ne obraćate pažnju, mogu biti uzrok velikih promjena.

Da sumiramo, niska  motivacija može biti i znak ozbiljnog problema kao što su nelagodnost ili depresija. Ako mislite da se radi o ozbiljnijem problemu nemojte se ustručavati potražiti pomoć stručnjaka. Ako ipak mislite da vam treba samo malo podsticaja kako bi povratili motivaciju, isprobajte gore napisane savjete.

Foto: hocu.ba

Ostale vijesti iz kategorije