03.05.2021

„Voljeti pozorište u sebi, a ne sebe u pozorištu!”

Autor: Aleksandra Lazarević

Glumica Olivera Marković je rođena na današnji dan 1925. godine u Beogradu. Opšte je poznato da je posjedovala ogroman talenat za glumu, komične i dramske uloge je iznosila bez problema, a publika ju je rado pratila na televiziji i u pozorištu.

Osim glume, Marković je voljela i da pjeva. Snimala je ljubavne pjesme, dajući im svoju čar. Iza nje je ostalo nekoliko muzičkih albuma.

Kada je Olivera saznala da se otvara Pozorišna akademija u Knez Mihailovoj ulici, iako je apsolvirala istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu, odlučila je da se vrati svojoj prvoj ljubavi - glumi. U klasi Mate Miloševića, sa njom su učili Vlasta Velisavljević i Đuza Stojiljković. To je bila prva klasa školovanih glumaca u posljeratnom Beogradu.

Glumica je živjela svoj san, putovala je sa predstavama širom Jugoslavije, pojavila se u više od 100 filmova i 40 TV serija. Sa sinom Goranom Markovićem, koji je takođe ostvario zavidnu karijeru kao istaknuti pozorišni i filmski reditelj, radila je zajedno na čak sedam filmova.

 

„Griješe glumice koje misle dа trebа glumiti sаmo zаto što si lijep i mlаd. Oni koji se povlаče kаdа to više nisu, voljeli su, znаči, više sebe u pozorištu, nego pozorište u sebi. U meni je uvijek ovа drugа ljubаv bilа jаčа”, rekla je Olivera Marković kada joj je predata nagrada za životno djelo na Filmskim susretima u Nišu.

Mnogi je pamte po čuvenoj Živki iz Gospođe Ministarke”. Olivera je voljela ovu ulogu posebno zbog toga što ju je igrala Žanka Stokić, prva Gospođa ministarka Narodnog pozorišta u Beogradu 1929. godine.


Goran Marković je poklonio Narodnom pozorištu drvenu kutiju za nakit u kojoj je Olivera čuvala tri veoma znajčajne stvari. Jedna od njih je bila Umrlica Žanke Stokić, koju je glumica skinula sa jednog drveta, neposredno nakon sahrane svoje starije koleginice 1947. godine.

Interesantno je da je Olivera spasila život sebi i Goranovom ocu, Radetu Markoviću, tako što je kasnila. Nekoliko glumaca je planiralo da spremi predstavu koju će odigrati nakon oslobođenja, nije ih zaustavilo ni kada je započelo američko bombardovanje Beograda.

Rade i Olivera, koji su bili dio te ekipe, dogovorili su se veče prije probe da se sastanu kako bi se zajedno uputili na zakazano mjesto. Rade je stigao prvi u trenutku kada su se nad Beogradom oglasile sirene. Dugo je čekao Oliveru, ali se ona nije pojavila, te je sam krenuo na probu. Kada je stigao zatekao je stravičan prizor - mjesto je bilo sravljeno sa zemljom, a svih 40 umjetnika koji su došli na vrijeme su poginuli.

Foto: IN4S

Ostale vijesti iz kategorije