03.05.2021

Zdravstvene blagodeti zagrljaja

Autor: zadovoljna.hr

Zagrljajem najlakše i najljepše pokazujemo svoje emocije prema partneru, djeci, rodbini ili prijateljima. U čvrstom priljubljivanju gornjeg dijela tijela uz drugu osobu otpuštaju se neki hormoni koji pomažu održati vaše tijelo i duh u najboljoj mogućoj formi.

Otkrijte šest razloga zbog kojih je dobro svaki dan prepustiti se zagrljajima.

 Smanjuje depresiju

Čvrst zagrljaj u trajanju od nekoliko sekundi podstiče izlučivanje dopamina i serotonina koje nazivamo još hormonima sreće jer trenutno mijenjaju raspoloženje nabolje.

Sprječava stress

Kada nekoga dotaknete, vaš mozak šalje signale nadbubrežnim žlijezdama da odmore i uspore, što direktno uzrokuje smanjenje proizvodnje kortizola, zbog čega se osjećate manje nervozno i zabrinuto.

Zagrljaj podstiče izlučivanje moćnog koktela hormona koji poboljšavaju raspoloženje, jačaju imunitet i preventivno djeluju na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Snižava krvni pritisak

Snažno grljenje takođe podstiče izlučivanje oksitocina. Prilikom ovog biološkog procesa dolazi i do značajnog pada krvnog pritiska u tijelu, što ima pozitivan učinak na srce i cijeli kardiovaskularni sistem.

Poboljšava iumunitet

Kombinacija oksitocina, dopamina i serotonina predstavlja snažan koktel hormona koji jačaju imunološki sistem i grade otpornost tijela protiv infekcija. Neki stručnjaci zato tvrde da je zagrljaj podjednako učinkovit kao i šumeća tableta multivitamina.

Smanjuje bol

Oksitocin je prirodni analgetik koji smanjuje bol u bilo kojem dijelu tijela. Zato se osjećate dobro dok ste privijeni uz svoga partnera.


Emotivno povezuje

Najočigledniji razlog za dijeljenje zagrljaja jest emotivno povezivanje s partnerom, djecom ili prijateljima. Zagrljaj je snažna emotivna spona zbog koje ćete se osjećati voljeno i zaštićeno.

Foto: Pexels