03.05.2021

Americka glumica i manekenka

Autor: Sonja Muratović

Christina Rene Hendricks (rođena 3. maja 1975) je američka glumica, producent i bivša manekenka. Njena ostvarenja uključuju šest nominacija za nagradu Primetime Emmi, dvije nagrade Ceha filmskih glumaca i dvije nagrade Critics 'Choice za najbolju sporednu glumicu u dramskoj seriji.

Rođena u Tenesiju, Hendricks je odrasla u Portlandu u Oregonu i Tvin Fallsu u državi Idaho, gdje je postala aktivna u lokalnom pozorištu. Po završetku srednje škole u ​​Virdžiniji, Hendricks se preselila u Njujork i nastavila karijeru modela. Nastavila je da radi kao model više od jedne decenije prije nego što je prešla u glumu. Hendricks je imala uloge u nekoliko televizijskih serija, uključujući Prosjake i izbornike (2001–2002) i Kevina Hilla (2004–2005), prije nego što je dobila ulogu Joan Holloway u dramskoj seriji AMC iz perioda Mad Men 2007. godine, gdje je imala glavnu ulogu do zaključenja serije 2015. Dobila je kritičko priznanje za ulogu u seriji, uključujući šest nominacija za nagradu Emmi i više nagrada Ceha filmskih glumaca za najbolji ansambl. 

Počela je da se bavi modelingom u Njujorku, Londonu i Japanu između 18. i 27. godine, prije nego što je prešla u reklame. Hendricks je tokom ovog perioda živjela u Londonu oko godinu dana. U ranim dvadesetim, Hendricks se preselila sa majkom i bratom u Los Anđeles u Kaliforniji.

U početku je nastavila karijeru radeći u administrativnom sektoru muzičkog biznisa, ali su je prijatelji razuvjerili i umesto toga nastavila je da radi kao model prije audicije za glumačke uloge. Pojavila se u reklamama za Carl's Jr. i Dr. Pepper, a glumila je i u muzičkom spotu za Everclear-ovo „One Hit Wonder“ (1997). Nazvana je „novim modernim idealom holivudskog glamura - pune figure; povratak u dane Merilin Monro, Džejn Rasel i Veronike Lejk“. Britanska dizajnerka Vivienne Westvood odabrala je Hendricks da predstavlja njenu kolekciju nakita "Get A Life"  u martu 2011.

foto: MN2S

Ostale vijesti iz kategorije