22.04.2021

Stop ratu protiv prirode

Autor: Nataša Milaš

„Ovo je samoubilački. Moramo okončati naš rat protiv prirode i njegovati je kako bi ozdravila“, poručuje Generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Na današnji dan, 22. aprila obilježava se Svjetski dan planete Zemlje sa ciljem podizanja svijesti o zagađenosti i podsjećanjem na potrebu zaštite naše životne sredine.

Ove godine obilježava se 51. godišnjica Dana planete Zemlje i tema je „Restore Our Earth“ ili „Obnovite našu Zemlju“. Fokus je na usvajanju  novih, ekološki prihvatljivih, tehnologija koje mogu obnoviti ekosisteme.

Čovječanstvo nastavlja da zlostavlja prirodni svijet i zbog toga svi ispaštamo. „Bez obzira pljačkamo zemljine resurse, iscrpljujemo njen divlji svet i tretiramo vazduh, zemlju i more kao deponije. Presudni ekosistemi i prehrambeni lanci dovedeni su do ivice kolapsa“, naglašava Generalni sekretar UN-a.


Foto: blog.edx.org

Prvi Dan planete Zemlje održan je 22. aprila 1970. godine, kada su aktivista iz San Francisco-a John McConnell i senator iz Wisconsina Gaylord Nelson odvojeno zatražili od građana da se pridruže lokalnim demonstracijama. Baveći se opasno ozbiljnim pitanjima koja se tiču toksične vode za piće, zagađenja vazduha i efekata pesticida, 20 miliona Amerikanaca - 10% populacije je zajedno protestvovalo.

Predsjednik Richard Nikson među prvima je koji je osnovao Agenciju za zaštitu životne sredine, koja je uticala da se donese niz zakona, uključujući Zakon o čistom vazduhu, Zakon o čistoj vodi i Zakon o ugroženim vrstama.

Danas, ovaj dan nije posvećen samo povećanju svesti o ekološkim problemima, već podstiče okupljanje mnogih zajednica kako bi očistili sredinu, posadili drveće ili jednostavno se divili ljepoti prirode.

Foto: saturdayeveningpost.com