22.04.2021

Savjeti za bolji san

Autor: najstudent.com/Andrea Čvorović

Ovaj dan bi mogli da pokušamo da završimo na drugačiji način. Vjerujem da svi mi onih pet minuta pred spavanje razmišljamo o svemu što nas čeka tokom sjutrašnjeg dana ili o tome šta bi sve željeli da se desi.

Pretežno ti minuti do sna znaju da budu ''overthinking'' minuti, ali, zašto ne bi promijenili tu naviku? 

"Ne možete da nađete san, morate da pustite da san pronađe vas. Morate da stavite svoje tijelo i mozak u odgovarajuće stanje da bi vas san lako pronašao. Tako ćete opustiti tijelo i um".

Ono što se savjetuje za 25 minuta pred spavanje jeste da isključite sve uređaje koji emituju plavu svjetlost (laptop, iPad, tablet i mobilni telefon). 

 

Naučno je dokazano da plavo svijetlo sprečava oslobađanje melatonina, hormona koji tijelu daje signal da je vrijeme za spavanje.

 

Ukoliko je nemoguće da isključite mobilni telefon jer alarm treba da vas probudi, onda ga barem okrenite ekranom na dolje ili ubacite u fioku, da plavo sveijtlo ne bi pravilo problem.

 

20 minuta pred spavanje jeste idealno vrijeme da operete zube i skinete šminku. Važno je da se ne umivate nekoliko minuta prije spavanja jer će vas to razbuditi.

 

Idealno vreme za tuširanje na brzinu smatra se da je 15 minuta pred spavanje. Topla voda će vam pomoći da brže zaspite jer se tijelo nakon toga lagano hladi.

 

Eksperti kažu da se temperatura tijela neposredno pred spavanje spušta za deset stepeni.

 

Pet minuta pred spavanje potpuno se umirite – dakle, nema razmišljanja niti bilo kakvog razgovora.

 

Da biste bolje spavali, shvatite da je krevet isključivo mesto za spavanje – dakle, nikada ne donosite laptop u krevet da još malo radite, niti da na brzinu nešto pojedete i slično.


foto: cdn-b.medlife.com


Ostale vijesti iz kategorije