22.04.2021

Lenjin - zagonetna ličnost svjetske istorije

Autor: Ana Kustudić

Život većine istorijskih ličnosti i nakon mnogo godina velika je nepoznanica. Vladimir Ilič Lenjin je značajna ličnost ne samo ruske, već i svjetske istorije. Bio je predvodnik Oktobarske revolucije koja je kao rezultat imala rušenje Ruske imperije i stvaranje Sovjetskog saveza. Zalagao se za društvo bez države, oslobođeno klasa klasne borbe i dominacije samo jedne grupe ljudi. Svoje ideje predstavio je u djelu „Država i revolucija“, u kom navodi da u budućnosti želi državu bez nasilja u kojoj neće biti vladavine jačih na račun slabijih. Ipak, ideja o zemlji bez nasilja gubi na značaju, posebno ako se ima u vidu tok Oktobarske revolucije i tragičan kraj dinastije Romanovih. Želio je da izdradi Rusiju na osnovama nauke, jer je marksizam smatrao za veoma progresivnu nauku. U tom putu vidio je budućnost. Izabran je za prvog vođu Sovjetskog Saveza.

Vladimir Ilić Uljanov, imao je oko 146 pseudonima. Za boljševike, kojima je pripadao pseudonimi su bili uobičajena stvar. Ni prije revolucije nijesu koristili svoja prava imena. Pseudonim Lejin je najpoznatiji, njime je potpisivao svoje novinarske članke i radove. Već u studentskim danima zastupao je ideologiju marsksizma. Bio je član Saveza borbe za oslobođenje radničke klase, kada je djelovanje organizacije razbijeno članovi su uhapšeni, a Lenjin je proveo godinu dana u zatvoru i poslat u izgnanstvo  na tri godine. U tom periodu napisao je studiju „Razvoj kapitalizma u Rusiji“ u kojoj je ukazao na loš uticaj kapitalizma na stanovništvo. Posjedovao je veliku dozu autoriteta, čak je su ljudi prema njemu iskazivali određeno strahopoštovanje. Lenjin je veoma studiozno planirao revoluciju. Dok su trajale borbe u Velikom ratu, njegov plan bio je da iskoristi situaciju u kojoj se zemlja našla. Iskoristio je pogodan trenutak već ratom oslabljene zemlje i pokrenuo revoluciju.


Foto: Sputniknews.com

Posledice Građanskog i Prvog svjetskog rata snažno su se odrazile na i tako lošu ekonomsku situaciju u zemlji. Uveo je program Nove ekonomske politike (NEP), određivanjem fiksnog poreza na žitarice i žetvu. Djelimično je denacionalizovana industrija i dopušten je rad privatnim trgovinama. Dozvoljena je mogućnost zakupa poljoprivrednog zemljišta... Nakon što su Sovjeti došli na vlast za samo dvije godine preživio je tri pokušaja atentata. 1918. godine, metak ga je promašio. Drugi put članica partije pucala je u njega, metak ga je pogodio u ruku i vrat, ali se brzo oporavio, a poslednji put grupa anarhista digla je zgradu u vazduh, eksplozija je se desila prije njegovog ulaska. Iako je bio ateista, zanimljivo je da se oženio u crkvi.

Preminuo je 21. januara 1924. godine. O uzroku smrti dosta se spekulisalo, poslednji podaci govore da je preminuo od posledica stresa i naslednih faktora, možda i trovanja. Neki detalji i dalje predstavljaju nepoznanicu za istoričare.

Foto: Dnevno.rs

Ostale vijesti iz kategorije