22.04.2021

Buran život jednog Džeka Nikolsona

Autor: Esma Sarić

Džek Nikolson je rođen na današnji dan 1937. u mjestašcu Neptune u New Jerseyu. Njegova majka, Džun Frances Nikolson, bila je plesačica u lokalnom pozorištu koja je čvrsto vjerovala da će pod umjetničkim imenom Džun Nilson postići značajnu karijeru. No, planovi su se poremetili kad je ostala trudna i zbog toga se 1936. udala za kolegu s posla, Donalda Fucila. Međutim, njihov brak je ubrzo poništen jer je Donald već bio oženjen. Premda je on priznao dijete i obvezao se da će o njemu voditi brigu, umiješala se Etel, baka s majčine strane, zahtijevajući da ona nastavi brinuti o unuku. Tako će se, obrazložila je, njezina kćerka moći posvetiti karijeri od koje su svi mnogo očekivali.

Džon Džozef Nikolson, djed slavnoga glumca, potomak je nizozemskih doseljenika, radio je u robnoj kući, a doma je uglavnom dolazio pijan. Roditelji tek rođenog dječaka složili su se s bakom, pa je Džek dobio prezime svoje majke i nastavio s njom živjeti u kući djeda i bake. Kako se u tom okruženju nikada više nije spominjalo ime Donalda Fucila, Džek je odrastao u uvjerenju kako su mu djed i baka roditelji, a majka - sestra.

Kad je Džek došao u Holivud, radio je razne poslove za legende animacije Hannu i Barberu. Vidjevši njegov umjetnički talent, ponudili su mu posao animatora. No, on je odbio želeći postati glumac.

Karijeru je počeo kao glumac, scenarista i producent, radeći za i sa Rodžerom Kormanom, među ostalima. Filmski debi je ostvario u filmu The Cry Baby Killer (1958.), gdje je glumio maloljetnog delikventa koji se uspaniči nakon što je ubio dvojicu tinejdžera.

Kako mu glumačka karijera nije krenula s mjesta, Džek se činio rezigniranim karijerom iza kamere kao scenarist/redatelj. Okus uspjeha je prvi put osjetio sa filmom iz 1967. „The Trip. Sljedeće godine je nominovan za Oskara za najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu „Pet lakih komada“. Iste godine je nastupio u ekranizaciji „On a Clear Day You Can See Forever“.

Džek je osvojio svoj prvi Oskar za najboljeg glavnog glumca portretom Randlea P. McMurphyja u ekranizaciji romana Kena Kesseyja „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, redatelja Miloša Formana iz 1975. Nikolsonu je ponuđena uloga M. Korleona u „Kumu“, ali ju je odbio. Iako nije privukao pažnju Akademije u adaptaciji romana „Shining“ (1980.), to ostaje jedna od njegovih značajnijih uloga.

On je u privatnom životu poznat kao čovjek koji se "ne zna skrasiti". Ima petero djece s četiri različite žene; ženio se jednom. Džek više ne konzumira teške droge zbog kojih mu je septum u nosu bio toliko oštećen da je morao ugraditi novi, i to zlatni. Strasti je malo smirio nakon što mu je nekoliko bliskih prijatelja umrlo od posljedica predoziranja. Poslije je i sam progovorio o temi smrti.

Jedna od najtežih stvari u starenju jest gubitak prijatelja. Prvo počne vrlo polako, onda se to počne događati svakog mjeseca. Više si ne možeš pomoći, a da ne pomisliš: Kad će to zvono meni zazvoniti?. U ovoj fazi života osjetiš vrh oštrice smrtnog bodeža. Zastrašujuće je, tko se još želi suočiti s Bogom i svjetlom na kraju tunela? Ja definitivno ne, ne još - rekao je Džek koji je nedavno priznao da mu je starenje pomoglo da postane bolji čovjek. „Starenjem sam postao bolja osoba jer sam izgubio moć zavođenja. Stvar je u ravnoteži, samo se trebaš naviknuti na to da stvari tako funkcioniraju. - zaključio je Nikolson koji je ipak, priznaje, tužan što više nije toliko neodoljiv ženama kao nekada.

foto: FBL.com

 

Ostale vijesti iz kategorije