22.04.2021

Priče o nastanku Podgorice

Autor: Nataša Milaš

Bilo bi neobično da postoji samo jedna priča o nastanku našeg glavnog grada. Imena grada su se mijenjala kroz vijekove, pa tako imamo Ribnica, Birziminium, Depegoden, Titograd…Za ovaj prostor vezuje se nekoliko legendi i podijeljene su na teritorije nekadašnje Duklje i Ribnice.

Podgorički hroničar Ilija Zlatičanin pisao je o tome da je Podgoricu osnovao Hadži-Paša. On je pustio kokota da leti i na mjestu gdje je sletio počeo je da osniva grad a legenda kaže da je to bilo upravo na ušću Ribnice u Moraču.


Foto: montenegro-for.me

Međutim najstarije mjesto na ušću ove rijeke – Birziminium prvo je naznačeno u drevnim spisima a ucrtali su ga rimski kartografi. A ako odemo još korak dalje dolazimo do Duklje, koja se pominje još u drugom vijeku prije nove ere i opsuje se kao veliko mjesto, sa 8 do 10 hiljada stanovnika a grad je porušen 602. godine.


Foto: waytomonte.com

Ime koje ovaj grad danas nosi, prvi put se pominje 1326. godine u jednom sudskom dokumentu Kotorskog arhiva. A po legendi ime je dobila jer je grad bio pod brdom Gorica. Stotinjak godina kasnije Turci osvajaju Podgoricu i započinje njihova četvorovjekovna vladavina. Ovdje se ponavlja legenda da je grad osnovao Hadži Paša, jer na temeljama srednjovjekovnog grada Ribnice, Osmansko carstvo stvara naselje, današnju Staru Varoš. Uredbom knjaza Nikole, Mirkova Varoš, poznatija i kao Nova Varoš počela je  sa izgradnjom u drugoj polovini XIX vijeka na Ledinama, nekadašnjem turskom logoru. Rađena je po uzoru na zapadnu arhitekturu, te je tako zajedno sa Starom Varoši, došlo do spajanja istoka i zapada na jednom malom geografskom prostoru.


Foto: kasadoo.com

U II svjetskom ratu Podgorica je bombardovana preko 70 puta i bila srušena do temelja. Mirkova Varoš je katastrofalno stradala, i nikada nije povratila prvobitni izgleda nekada je predstavljala sjedište značajnih kulturnih institucija.  Od 13. jula 1946. godine ova opština postaje glavni grad Republike Crne Gore i sve do 2. aprila 1992. nosila je ime Titograd. Možda ste sve ovo znali, a možda i niste, u svakom slučaju naša draga Podgorica mnogo je starija nego što to izgleda.

Foto: sumfinity.com

Ostale vijesti iz kategorije