07.04.2021

Kung fu majstor Džeki Čen

Autor: Nataša Milaš

Džeki Čen sa svojim besprekornim borilačkim vještinama, smjelošću koja prkosi smrti i smislom za humor je superheroj iz stvarnog života. Njegovo ime toliko je usko povezano sa „opasnošću“ da biste pomislili da je to svet u kojem je odrastao. Pa, zapravo bi se moglo reći da jeste.

Glumac je rođen u Hong Kongu na današnji dan, 7. aprila 1954. godine od roditelja Charlesa i Lee-Lee Čena (Chan). On je u djetinjstvu mislio da je njegov otac glumac, i bio je šokiran kada je saznao da je Charles (stvarnog imena Fang Daolang) potajno bio špijun kineske Nacionalističke revolucionarne vojske , a je da je upoznao Džekijevu majku kada je uhapsio zbog šverca opijuma u ​​Kinu. Ovo sve saznaje nakon njene smrti, kao odrastao čovjek.


Foto:france24.com

Čen je 1997. stvorio strip pod nazivom Spartan X, inspirisan njegovim likom iz filma „Armour of God“ iz 1986. godine. Postoji i  „Jackie Chan Adventures“, animirana serija na WB (sada The CW) u kojoj je izrazio izmišljenu verziju sebe.

Njegova kuća je lavirint misterije. U stvari, on ih ima više, i ne da biste ih ikada mogli sami pronaći. One su skrivene od svijeta na raznim lokacijama, kako bi postigao prikriveniji način života, od kojih je svaka takođe opremljena raznim tajnim prostorima.

Bio je povrijeđen na desetine puta prilikom snimanja,  zadobio je najmanje 70 povreda na licu mjesta do svoje 50-e godine. Dobra šačica ovih incidenata se pokazala blizu iskustva sa smrću, poput vremena kada je dobio trajnu rupu na lobanji zbog štosa u Božjem oklopu, ali on ne odustaje.


Foto: myhero.com

Džeki je popularan pjevač u Aziji.  Njegov talenat prevazilazi borilačke veštine,  ima fenomenalan vokal, objavio je 20 albuma od sredine 80-ih na kojima pjeva na više jezika. Poznat je i po tome što je snimao pesme za mnoge svoje filmove, počev od filma „Kung Fu Fighting Man“ iz 1980-ih The Ioung Master i, kasnije, glavne teme na kantonskom jeziku njegovih filmova Police Story, „Hero Story“, koju je Kraljevska policija Hong Konga koristila kao oglase za regrutaciju 1994. godine.

Nakon duge karijere, Jackie Chan nastavlja da nas oduševljava svojim nevjerovatnim filmskim radom i podjednako zabavnim ličnim životom.

Foto: Forbes 

Ostale vijesti iz kategorije