07.04.2021

Novozelandski Oskarovac

Autor: Sonja Muratović

Rođen 7. aprila 1964. u Velingtonu na Novom Zelandu, Russell Crowe se prvo proslavio glumeći u australijskoj kinematografiji. Na kraju je postao međunarodna zvijezda sa projektima poput L.A. Confidential, The Insider, Gladiator (za koji je dobio Oskara), A Beautiful Mind i Cinderella Man, dok je istovremeno postao poznat po svom ponašanju. Kasniji filmovi uključivali su  Les Miserables, Man of Steel, Noah i The Nice Guys. 

Dugo vremena je sanjao da postane rok zvijezda. Kao tinejdžer, Russell je organizovao muzički sastav Russ Le Rock. Njegov naslov je sadržao pseudonim buduće slavne ličnosti. Kasnije je stvorio uspješan kolektiv Rimski antiks. Kasnije je transformisan u 30 Odd Foot Of Grunts. Bend je nastupao do 2005. Većinu svojih pjesama napisao je sam Crowe. Bend je često gostovao i izdavao šest studijskih albuma. Bend se nije proslavio, ali učešće u muzičkom bendu pokazalo je višestruki talenat i kreativnost Crowea. 

Prvi put se mladi glumac pojavio na ekranima u programu "The Rocky Horror Show’’. Rasel se pojavio u 415 epizoda emisije. Tada je glumac dobio uloge u popularnim televizijskim serijama "Komšije", "Živjeti sa zakonom", "Akropolj sada", "Hristove nevjeste" i filmovima "Zakletva krvi", "Dokaz" i "Spotswood’’.


Poslije takvog uspjeha, glumac je dobio puno predloga. Ali sljedeći filmovi se ne mogu nazvati uspješnim. 1999. godine objavljen je film „Insajder“, u kojem je Krou glumio zajedno sa Al Paćinom. Dobio je pozitivne kritike. Godinu dana kasnije, Russell Crowe je ponovo natjerao cio svijet da govori o svojoj ličnosti. Australijanac je glumio u živopisnom istorijskom filmu „Gladijator“. Glumac je igrao glavnu ulogu - rimskog zapovjednika Maksima, koji je imao težak život. Film je publika sa oduševljenjem primila, a Crowe je dobio dugo očekivani Oskar. 


Tada se glumac pojavio u biografskom filmu "A Beautiful Mind", koji govori o matematičaru, Džonu Forbesu Nešu. Glumcu je donio nagradu Zlatni globus, Nagradu Udruženja filmskih glumaca SAD, Nagradu Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost i sledeću nominaciju za Oskara. 

Poslije toga, Crowe je odigrao više od 20 uloga. Najzapaženiji i najzanimljiviji filmovi u Vranovoj karijeri su akcioni film "Tijelo laži" objavljen 2008. godine, adaptacija legende "Robin Hood" objavljena 2010. godine, ekranizacija knjige Viktora Huga, mjuzikl "Les Miserables", kriminalistička drama „Slomljeni grad“ objavljena 2013. godine i epski film „Noah“. 

Russell Crove nastavlja da aktivno glumi u filmovima. Komedija „Lijepi momci“ poslednje je glumačko djelo. 2017. godine izlazi film „Mumija“ u kojem je Australijanac igrao doktora Henrija Džekila.

Foto: super stars