07.04.2021

Po kome je Mogren dobio ime?

Autor: Nataša Milaš

Pa ne treba puno mozgati, postoji predanje da je plaža dobila svoje ime po izvjesnom brodolomcu Mogrenu. Poznato je da su nekada našim morem plovile razne flote ali i da je bilo gusara. Ovog našeg junaka su talasi izbacili na ovu budvanku plažu kao jedinog preživjelog sa potopljene španske galije.


Foto: waytomonte.com

Kako bi se Mogren zahvalio na ovoj drugoj šansi, životnoj prilici, on odluči da u zaleđu ove prelijepe plaže sagradi crkvu Svetog Antuna. Bila je posvećena Svetom Antunu Padovanskom a posjećivali su je vjernici iz Budve na njegov dan 13. juna svake godine.

Priča se da su na mise mještani dolazli barkama a postojao je i običaj da sezona kupanja ne počne prije dana Svetog Antuna. Međutim ova crkva danas ne postoji, nakon Drugog svjetskog rata i dolaska komunista, porušena je i pretvorena u restoran. 


Foto: waytomonte.com

U blizini plaže, to jeste odmah iznad nje nalazi se i tvrđava Mogren. Sagrađena je 1860. Austrougarima koji su vladali u to vrijeme kako bi zaštitili zapadne granice Budve. Tvrđava je bila moćna odbrambena struktura gotovo pravougaonog oblika sa visokim zidovima i kulama u uglovima.


Foto: sr.womanuntamed.com

Ona se nalazi između plaža Mogren i Jaz, samo jedan kilometar od Budve. Kao rezultat nekoliko zemljotresa i nemara, trenutno ova tvrđava nije u potpunosti očuvana, pa treba voditi računa kuda gazite kada je budete posjećivali. Ono što će vas sigurno oduševiti jeste pogled sa vrha.

Foto (naslovna): isalep.com

Ostale vijesti iz kategorije

Kultura & umjetnost

Kultura & umjetnost

Kultura & umjetnost