07.04.2021

Zašto je bitno da dan započetne aktivno

Autor: deja.rs

 Zašto treba vježbati ujutro?

Ukoliko se odlučite na vježbanje prije odlaska na posao, fakultet ili prije nekih drugih obaveza, neće vam se dešavati da zbog sastanka ili umora na kraju dana odložite trening za sjutra. Vježbanje djeluje na sve nivoe naše ličnosti, tako da, pored toga što će nas razbuditi, fokusiraće nam misli i popraviti naše raspoloženje.

Vježbanjem se luči neurotransmiter, beta endorfin koji nam popravlja raspoloženje i čini da se osjećamo poletno i srećno. Dan započet vježbom stvara nam preduslove za veće poslovne uspjehe. Studije su pokazale da fizičko vježbanje značajno povećava mentalnu oštrinu koja traje od 4 do 10 sati nakon treninga.

Želite izgubiti kilograme?

Jutarnji tretning pokreće metabolizam na isti način kao i doručak. Učinak vježbanja traje najmanje četiri sata nakon završenog termina vježbanja, što povećava ukupnu potrošnju kalorija tokom dana.  Takođe, jutarnje vježbanje reguliše apetit tokom dana. Ne samo da ćete jesti manje, već ćete birati i zdravije obroke.

Osim toga, ako želite celulit svesti na najmanju moguću mjeru, potrebno je odabrati vježbe koje će vam poboljšati cirkulaciju u organizmu, ubrzati metabolizam i sagorijevanje suvišnih masnoća. Jutarnja aktivnost koja će vam pomoći u rješavanju celulita je hodanje ili plivanje, a čučnjevi su jednako efikasni u borbi protiv celulita na nogama.

Vježbe za bolji san

Ako jutarnje vežbanje postavite kao prioritet, neće vam biti teško da ustanete 30-60 minuta ranije zato što redovno vježbanje poboljšava kvalitet sna, što će rezultirati potrebom da manje spavate nego obično. Ako vam se ustajanje 30-60 minuta ranije čini previše zahtjevnim, onda možete početi da se budite 10-20 minuta ranije i postepeno pomjerate vrijeme buđenja.

Zdravije srce

Ako vježbate svakog jutra otprilike u isto vrijeme, naročito ako se budite u isto vrijeme, regulisaćete rad vašeg endokrinog sistema i srčani ritam. Vaše tijelo uči da vi radite nešto svakoga dana u isto vrijeme i ono počinje da se priprema za buđenje i vježbanje nekoliko sati prije nego što otvorite oči. Prednost toga leži u tome što vaše tijelo nije zbunjeno mijenjanjem vremena ustajanja, što buđenje čini manje bolnim. Hormoni pripremaju vaše tijelo za vježbanje regulisanjem krvnog pritiska, srčanog ritma i dotogka krvi u mišiće.

 

 foto: vijesti.me