13.03.2021

Poziv za radionicu za mlade kustose "Mapping the Space"

Autor: Redakcija portala

NVO Atelje 22 sa zadovoljstvom najavljuje prvu interaktivnu radionicu za mlade kustose. Sa fokusom na proces organizacije izložbe učesnicima ce biti omogućeno da, kroz teorijski i  praktični pristup, eksperimentišu i ovladaju fazama kustoskog rada pružajuci im mogućnost da, po završetku radionice, selektovani projekti budu realizovani u jednom od izložbenih prostora u Crnoj Gori.

Radionice će voditi Giulia Perugini, nezavisni kustos i stručnjak na polju umjetničke didaktike u muzejima, koja sarađuje sa nekoliko specijalizovanih časopisa za kulturu. Polje njenog istraživanja se kreće unutar umjetnosti, društva i novih tehnologija, kao i njihovog uticaja na obrazovanje.

Od 2016. godine je asistent na predmetu Pedagogija u umjetnosti i didaktika, Fenomenologija slike i Semiologija izložbenih sistema, na Akademiji likovnih umjetnosti u Maćerati, Italija. Od 2019. godine je asistent na nastavi Estetike i kulturne antropologije. Početak radionice zakazan je za 16-03-2021 u 18:00h, trajanje radionice 2h.

Prijave slati na: ngo.atelje22@gmail.com

Radionice će biti podijeljene u tri faze:

I FAZA - 16. mart,2021 // 18:00h U prvom dijelu radionice učesnicima će biti prezentovani primjeri savremenih izložbi (samostalne i grupne izložbe u muzejima i privatnim galerijama) nakon čega ce biti pozvani da ́ selektuju temu izložbe, izvrše izbor umjetnika / umjetničkih radova. Na kraju prve faze svaki učesnik treba da obezbijedi: kratak koncept izložbe, spisak umjetnika (ako je izabrana grupna izložba), spisak selektovanih umjetničkih djela (ona koja ce biti izložena), pismeno i vizuelno  obrazloženje koje ističe vezu između umjetnika / umjetničkih djela.

II. FAZA - 23. mart, 2021 // 18:00h Druga faza radionice bice usredsređena na koncipiranje prostora. Svi učesnici ce dobiti nacrte  prostora nakon čega ce biti pozvani da razmisle o postavci umjetničkih djela u prostoru.  Veliki značaj ce se dati procesu postavljanja umjetničkih djela! Na kraju ove faze svaki učesnik treba da obezbijedi: vizuelni prikaz u kojem svako umjetničko djelo ima označeno mjesto u datom prostoru, pismeno objašnjenje "idealnog puta", mapu koja će navoditi smjer kretanja publike u prostoru, materijal za štampu (saopštenje za štampu i pozivnicu), kratak kritički tekst/rad.

III FAZA - 30. mart, 2021 // 18:00h Završni faza radionice obuhvata prezentaciju radova i dodatne konsultacije. Učesnici ce imati priliku da predstave svoj kustoski projekat interakujući sa ostalim učesnicima radionice koji će imati mogucnost da aktivno učestvuju u diskusiji postavljanjem pitanja.

Ko se može prijaviti?

Radionica je posebno namijenjena mladim kustosima, umjetnicima zainteresovanim za kustošku praksu, univerzitetskim i akademskim studentima i istraživačima u oblasti kulture.

Ostale vijesti iz kategorije