23.02.2021

Dakota Fening – dokaz da talenat, ljepota i uspjeh idu zajedno

Autor: Anđela Micić

Ima tek 27 godina i već četrdesetak uloga iza sebe.

 

O čemu god željeli da pišete ili čitate o Dakoti, bilo da je riječ o karijeri, životu ili statusu koji ima u Holivudu, naići ćete na biografiju besprekorne mlade žene koja je, sudeći po onome što je do sada postigla, rođena za scenu. Nije se izgubila u brzom i ludom svijetu šoubiznisa, nije dala da je reflektori “progutaju”, ni da se njena karijera završi na jednoj ili dvije dječije uloge.

 

Talentovana Amerikanka njemačkih i irskih korijena odrasla je na setu.


 

Foto: Dakota u filmu “I am Sam”/dakotafanning.org

 

Danas slavi rođendan a mi se u to ime prisjećamo tek djelića svega što je postigla.

Prvu ulogu dobija sa pet godina, kada se sa legendarnim muzičajem Rejem Čarlsom pojavljuje u TV reklami za državnu lutriju. Glumački prvjenac označila je gostujuća uloga u NBC-ovoj seriji “ER”. Zatim se pojavljuje u nizu popularnih ostvarenja: “CSI: Miami Scene Investigation”, “Friends”, “The Practise”, “Spin City”, “Ally McBeal”…

 

Mlada glumica pobrala je pohvale publike i kritike a nekoliko puta je za svoj rad i nagrađena.

 

Veću pažnju javnosti skreće u filmu “Ja sam Sam” u kom igra ćerku čovjeka sa mentalnim oboljenjem koji se bori za starateljstvo nad njom. Ovom ulogom postala je najmlađa glumica ikada nominovana za “Screen Actors Guild” nagradu.

 

Iako je tada osmogodišnjakinja čija se karijera nakon uloge ili dvije mogla završiti, ili makar pauzirati, Dakotin talenat i snalaženje na setu primjećuje Stiven Spilberg, koji joj dodjeljuje glavnu ulogu u naučno-fantastičnoj mini-seriji “Oteti”. Iste godine se poajvljuje u filmovima “Trapped”, “Sweet Home Alabama” i “Hansel ans Gretel”.

 

Godinu kasnije nastavlja sa novim ostvarenjima i pozajmljuje glas animiniranim likovima. Nova saradnja sa Stivenom Spilbergom desila se 2005 kada se pojavljuje u legendarnom “Ratu zvijezda”. Iste godine završava snimanje filma “Dreamer: Inspired by a true story” u kom glumi sa Kurtom Raselom. Slavni glumac je svojevremeno, dok je Kris Kristoferson izjavio da je Dakota najbolja glumica sa kojom je ikad igrao. Osim toga, nagradio je laskavim epitetom nasljednice Beti Dejvis.

 

I narednih godina, zaključujući sa današnjim danom, glumica nije prestala sa radom, a koliko je posvećena poslu govori podatak sa početka teksta: brojka od 40 filmova u odnosu na njenih 27 godina.

 

Ostvarenja u kojima se pojavila prethodnih godina uključuju filmove “Hounddog”, “Cutlass”, “The Twilight saga: Eclipse”, “Now is good”, “Efiie Gray”, “Yellowbird”, “Americal pastoral”, “The Escape”, “Zygote”, “Once upon a time in Hollywood”, “Sweetness in the Belly”.


Foto: metacritic.com/ Dakota u filmu “Sweetness in the Belly”.

 

Nije teško uočiti sve što Dakotu razlikuje od njenih mladih koleginica. Osjećaj za glumu, snalaženje u potpuno različitim žanrovima, posvećenost poslu i lakoća igranja. Ne pada u drugi plan ni njen izgled koji podsjeća na duh starog Holivuda, na dive koje su u rukavu uvijek imale dva keca: jedan za talenat, drugi za ljepotu.

 

Naslovna fotografija: townandcountrymag.com/Victor Demarchelier

Ostale vijesti iz kategorije

Kultura & umjetnost

Kultura & umjetnost

Kultura & umjetnost