22.02.2021

Da biste upoznali pop kulturu, prvo morate upoznati Endija Vorhola

Autor: Anđela Micić

U životu imate dva izbora: da  vam sudbina bude opravdanje za neuspjeh ili motiv za uspjeh. Junak ovih redova izabrao je drugu opciju.


U ranom djetinjstvu obolio je od teške bolesti koja ga je prikovala za krevet. Umjesto sa vršnjacima, dane je provodio u bolnici. Umjesto da žali za onim što mu je bolest uzela, tražio je odgovor na pitanje šta mu je dala. I vrlo brzo shvatio – njegovo stanje dalo mu je vrijeme i sposobnost da u sebi otkrije i oslobodi umjetnika.

 

Endi Vorhol. Ovo je njegova priča.

 

Američki slikar, filmski reditelj i pisac, smatra se najpoznatijim predstavnikom pop-arta.

 

Zanimanje za umjetnost pokazuje u ranom djetinjstvu, pa bolničke dane provodi crtajući, slušajući radio i sakupljajući sličice filmskih zvijezda. Kada je došlo vrijeme za studije, odlučio se za komercijalnu umjetnost i dizajn na Kernegi Melon univerzitetu u Pitsburgu, gdje nastaju njegove prve ilustracije za naslovnu stranu i ilustracije cijele strane sadržine studentskog lista univerziteta.

 

Pedestih godina prošlog vijeka koristi svojih pet minuta slave i stiče pažnju javnosti razigranim ilustracijama od mastila rađenim za potrebe reklamiranja čizama. Počinje da radi za diskografsku kuću RCA Records, a naredna decenija za Vorhola je bila I više nego plodonosna.

 

Prvu samostalnu pop-art izložbu imao je u Njujorku 1962. godine kada su predstavljeni neki od njegovih najčuvenijih radova: “Merilin Diptih”, “100 konzervi supe”, “100 flaša Koka-Kole i “100 novčanica dolara”.


Foto: widewalls.ch 


Dvije godine kasnije otvara studio pod imenom “Fabrika” a 1967. Stiče novo iskustvo – izdaje prvu knjigu “Indeks Endija Vorhola”.

 

Preživio je atentan, a godine koje su uslijedile označile su zatišje na poslovnom planu. Sedamdesetih se bavi pisanjem pa izdaje “Filozofiju Endija Vorhola” i “Izlaganja”.

 

Radio je na više od 60 filmova , bavio se vajanjem, fotografijom, a onda prešao na televiziju gdje je promovisao mladalačku pop kulturu.

 

Svestrani umjetnik preminuo je na današnji dan 1987. u Njujorku, u 58. godini života. Iza sebe je ostavio sjećanje na hrabrog, talentovanog i autentičnog čovjeka koji je omladini, a onda i svim generacijama ostao uzor.

 

Sjećate se početka teksta? Onog dijela u kom kažem da nam sudbina može biti opravdanje za neuspjeh ili motiv za uspjeh?

 

I to da je Vorhol odabrao drugu opciju.

 

To je, pored svega što je ostavio, možda i najvrednije.

 

To je ona lekcija koju u školi preskočimo, a u životu se o nju sapletemo.

Foto: invaluable.com 

Ostale vijesti iz kategorije

Kultura & umjetnost

Kultura & umjetnost

Kultura & umjetnost