23.02.2021

Razdražljivi ste i stalno umorni - razmislite šta i koliko jedete

Autor: RTS, Dejli mejl

Lijen Vord iz Brizbejna, koja se bavi poremećajima u ishrani, upozorava da neadekvatne namirnice i neredovni obroci mogu imati različite posljedice za zdravlje. Vordova je naglasila da postoje signali kojima nam tijelo poručuje da se neadekvatno hranimo.

Često ste neraspoloženi

Prvi znak da nešto nije u redu sa načinom ishrane je često neraspoloženje i razdražljivost. Preporuke o tome kako promijeniti ishranu se razlikuje od osobe do osobe, jer ljudi imaju različite potrebe za kalorijama zbog težine, visine i nivoa fizičke aktivnosti. Zato je važno obratiti se stručnjaku i obezbjediti dobar balans proteina, ugljenih hidrata i masti.

Menstruacije su prestale ili su neredovne

„Menstrualni ciklus je jedan od ključnih pokazatelja opšteg zdravlja, ako ciklus prestane ili postane neredovan, to znači da vaše tijelo ne dobija ono što mu treba", rekla je Lijen.

Nutricionisti u takvim slučajevima uglavnom preporučuju „jače obroke" koji uključuju krompir i pirinač.

Stalno ste umorni

Umor često znači da vašem tijelu nedostaje energija koja mu je potrebna da ostane u formi.

„Ako ste spavali osam sati, ali se i dalje redovno osjećate iscrpljeno, povediete računa o ishrani kako biste sebi osigurali sve što vam treba", savjetuje Lijen.

„Obavezno je na dnevnom nivou pojesti salatu od povrća, ali i redovno konzumirati namirnice koje sadrže proteine kao i složene ugljene hidrate. Zdrave masti možete obezbjediti na primjer iz djevičanskog maslinovog ulja", dodala je. 

Osim što će podići nivo energije, te masti su blagotvorne za kosu, kožu i nokte.

Imate česte vrtoglavice

Ako Vam se konstantno vrti u glavi i osjećate slabost, možda treba da razmislite i o povećanju unosa kalorija.

Lijen savkjetuje konsultacije sa izabranim ljekarom, kako biste na pravi način unosili više „dobrih i zdravih kalorija".

Loša koncentracija i pamćenje

Tijelu je potrebno gorivo da bi pravilno funkcionisalo, a isto važi i za naš um.

„Bez redovne hrane možda će vam biti teško da se koncentrišete na poslu ili da se sjetite važnih detalja, pa su ovakva stanja uglavnom pokazatelji da ne jedete dovoljno", upozorila je Lijen.

Uvijek vam je hladno

Ako se žalite da vam je stalno hladno, dijetetičari vam mogu reći da je problem u vašoj ishrani. Loša cirkulacija ima veze sa načinom ishrane i namirnicama koje unosite ili izbjegavate, tako da se potrudite sa konzumirate mliječne proizvode, kao što su sir i grčki tip jogurta.

Stalno ste gladni

Možda najočitiji znak da ne jedete koliko i kako treba - to što ste stalno gladni. Lijen i u ovom slučaju prepočučuje krompir koji može biti korisna namirnica ako se peče, ili kuva, a ne prži.

„Ukusan je, drži vas sitim, a skrob iz krompira zdrav je za rad creva. Naravno, krompir je kaloričan i ne treba preterivati sa količinama.

Često ste bolesni

Na kraju, ako ste često prehlađeni ili bolesni, to je znak da ne jedete dovoljno. Unos hrane je u direktnoj vezi sa imunitetom, pa je tako bolešljivost znak da su vam potrebni jači obroci.

Uključite u ishranu više svježeg povrća i voća, namirnice sa cijelim zrnom žitarica, jogurt, koštuničavo voće...

Napomena: Svi navedeni signali koje nam organizam šalje, mogu imati veze sa ishranom, ali su i individualne prirode, pa se svakako savjetuje da se, u slučaju da ih ispoljavate, obavezno konsultujete sa svojim ljekarom.

Foto: Pixabay