22.02.2021

Slijetanje rovera Perseverance na Mars

Autor: Esma Sarić

Sve su oči usmjerene u Mars ovih dana. Kada je NASA-in rover Perseverance dotakao tla na Crvenoj planeti 18. februara, slijetanje je zabilježeno slikom, zvukom, a možda čak i dodirom. Rover će simbolično označiti mjesec u kojem se očekuju mnoge letjelice na ovoj planeti, a neke su već stigle. NASA-inom roveru se pridružuje Hope, rover prve međuplanetarne misije Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je 9. februara uspješno ušao u orbitu Marsa; i Tianwen-1, prva kineska misija na Mars.

NASA je emtovala slijetanje Perseverancea na YouTubeu kanalu.  Preservance je dizajnirana za istraživanje drevne delte rijeke koja se naziva krater Jezero,u potrazi za znakovima drevnog života i da sakuplja kamenje za buduću misiju povratka na Zemlju, koje će biti detaljno proučeno pri povratku.

Rover je korio sistem za slijetanje koji je prvi upotrebio njegov prethodnik Curiosity, koji Mars istražuje od 2012. godine. Ali ovaj rover će snimiti vlastito slijetanje s namjenskim kamerama i mikrofonom.

Dok  letjelica koja nosi Perseverance putuje kroz tanku marsovsku atmosferu, tri kamere su gledale prema padobranu usporavajući ga. Kada raketna platforma dizalice spusti rover na zemlju, četvrta kamera na platformi zabilježila je spuštanje rovera. Još jedna kamera na roveru će gledati prema platformi, a šesta kamera u zemlju. 

 

Sistem spuštanja rovera. Foto: NASA-Caltech

Nakon što je Perseverance sletio, inženjeri su se usredsredili na to da rover bude sposoban prikupljati naučne podatke, tako da videozapisi o slijetanju neće biti među prvim povratnim podacima. Gruel očekuje da će moći podijeliti ono što je rover vidio četiri dana nakon slijetanja, 22. februara.

Slijetanje rovera Preservance moglo se pratiti na NASA web stranici za misiju na Mars. https://mars.nasa.gov/mars2020/timeline/landing/watch-online/ 

Foto: JPL-CALTECH/NASA