22.02.2021

Praznik mimoze - najljepše obilježje Herceg Novog i Novljana

Autor: Višnja Cvetković

Umjesto fešte na koju ste navikli, atmosfera na ovogodišnjoj proslavi Praznika mimoze je nešto drugačija.

Diktirana epidemiološkom situacijom i primorana na neke nove uslove.

Nismo dozvolili da jedan ovakav praznik naruši pandemija, pa smo odlučili da vam ove godine ispričamo priču o Prazniku Mimoze.

Grad Herceg Novi prepoznatljiv je po žutom cvijetu - mimozi. Ova egzotična biljka je asocijacija na duh i tradiciju koju posjeduju Novljani. Upravo po njoj je dobio ime najpoznatiji festival grada – Praznik mimoze.


Foto: radiojadran.com 

Priča o mimozi vodi nas u davnu 1967.godinu. Te zime, tadašnji predsjednik opštine Petar Stijepčić i grupa beogradskih novinara bili su u Norveškoj. Zavijeni snijegom, tokom razgovora su pominjali kako je lijepo u njihovom rodnom gradu, i tako se rodila ideja da Herceg Novi postane turističko mjesto koje će biti prepoznatljivo po  žutom cvijetu.

Biljka mimosa potiče iz Australije, ima je u Kaliforniji, a može se naći i u Latinskoj Americi. Prema legendi, mimozu su donijeli čuveni bokeljski pomorci sa svojih dalekih putovanja. Danas, ona predstavlja zaštitni znak grada stepenica i Sunca.

Praznik mimoze ima tradiciju dužu od pola vijeka. Predstavlja najznačajniju turističku manifestaciju u regiju bivše Jugoslavije. Prvi put je organizovan 1969. godine, u organizaciji Turističkog vijeća Boke Kotorske i opštine Herceg Novi.

Festival je 1975. otvorila tadašnja prva dama Jugoslavije Jovanka Broz.  U periodu od 1969. do 1995. karavan je prešao skoro 80.000 kilometara. Obično traje tokom mjeseca februara, a zatvara se  u drugoj polovinu marta.


Foto: aktuelno.me/PR centar

Festival koji se organizuje u čast biljke je zabavnog, kulturnog i sportskog karaktera. Poslednjih godina preovladava u tradiciji karnevala. Jedna od najpoznatijih manifestacija je fešta ribe i vina koja se tradicionalno održava u naseljima Kumbor, Đenovići i Baošiće. Mještani se okupljaju kako bi probali vino i ribu, a sve ovo odlikuje parada mažuretki (djevojke prave defile i izvode plesne koregrafije) i muzika.

Takođe, održava se Međunarodna izložba cvijeća i Festival Vina. Na trgu se odvija spaljivanje pinjate odnosno karnevalske lutke koja predstavlja personifikaciju zla i svih nevolja koje su zadesile Herceg Novi.  Fešta je domaćin Riblje večeri, bala, maskenbala, kao i velike fešte Boke. Poslednjih godina regionalne muzičke zvijezde otvaraju i zatvaraju praznik velikim koncertima.

52. Praznik mimoze biće održan na drugačiji način, pod nazivom "Veza koja traje". Dok su mještani, prethodnih godina uživali uz velike koncerte muzičkih zvijezda, okupljanja i slavlja, ovog puta iz Herceg Novog stiže drugačija slika.  Zbog situacije koju je izazvao virus Covid-19, manifestacija će se održati ali bez masovnog okupljanja. Traje od sredine februara do sredine marta. Program će biti drugačiji u odnosu na prethodni, a jedan dio biće prezentovan online.

Prošle godine, korona virus je uslovio otkazivanje završenih manifestacija kojima je trebalo da bude završeno 51. izdanje ovog praznika. Novljani i turisti ostali su uskraćeni za nekoliko događaja: spaljivanje lutke, karnevalske povorke. U nadi da će se virus proći, mještani i turisti su se radovali 52. izdanju ovog praznika. Iako smo navikli na sliku okupljenih turista koji uživaju u proslavljanju festivala,  pjevaju, sviraju i igraju korona virus je promjenio tok ovogodišnjeg praznika.


Foto: radiotivat.com

Ipak, organizatori su uspjeli da osmisle kulturne, zabavne i sportske programe od kojih se neki biti online. Naime, planirana je sadnja mimoze na nekoliko lokacija u gradu, kao i otvaranje renovinare i restaurirane kuće nobelovca Iva Andrića.

 Bez obzira na drugačije uslove proslave, festival žutog cvijeća i dalje predstavlja vezu koja traje i povezuje mnoge niti. Novljani će imati priliku da u svom rodnom mjestu bar na kratko osjete duh festivala, kao i miris Mimoze. Praznik najavljuje kraj zime i početak proljeća.

 Ono što je sigurno je da će fešta biti drugačija ali duh u kojem Novljani uživaju i dalje traje.

U nadi  da će sljedeća proslava Praznika mimoze vratit staru dobru feštu, ove godine se prilagođavamo uslovi i umjesto žala za onim što nemamo, slavimo sve što imamo.

Naslovna fotografija: sharemontenegro.me 

Ostale vijesti iz kategorije

Kultura & umjetnost

Kultura & umjetnost

Kultura & umjetnost