24.01.2021

Test NASA rakete, koja će lansirati ljude na Mesec, završen prije vremena

Autor: originalmagazin.com

Ispitivanje motora nove rakete američke svemirske agencije (NASA), koja bi trebalo da lansira ljude na Mjesec, završeno je prije vremena, ali agencija negira da je test bio neuspješan.Nešto prije 17.30 u subotu, prema Istočnoj vremenskoj zoni (EST), četiri motora megarakete uspješno su se upalila, radila jedan minut, a test je potom prekinut.

Ova procjena osnovne faze lansiranja moćne rakete Sistema za lansiranje u svemir (SLS) izvedena je u Svemirskom centru Stenis u Misisipiju. SLS je deo NASA-inog programa Artemis, koji ima za cilj da vrati ljude na površinu Mjeseca u narednim godinama.

Međutim, motori megarakete trebalo je da rade osam minuta da bi simulirali uspon rakete u orbitu. Iako se to nije dogodilo, plan je da ova raketa izvede prvi let kasnije ove godine. Ovo će SLS učiniti najmoćnijom raketom koja je ikada odletjela u svemir, prenosi Tanjug pisanje BBC-a.

Nakon toplotnog testa, SLS će biti poslat u svemirski centar Kenedi na Floridi. NASA će potom lansirati zajedno SLS i svemirsku letjelicu Orion na put oko Mjeseca kako bi testirala performanse, bezbjednost i komunikacijske sposobnosti letjelice. Prva misija pod nazivom Artemis I trebalo bi da bude izvedena ove godine, ali bez astronauta. Još nije poznato šta se zapravo dogodilo tokom ispitivanja megarakete.

Džon Hanikat, menadžer programa SLS-a u NASA centru u Alabami, rekao je samo da je bilo “puno dinamike” kada se motor ugasio. NASA negira da se radi o bilo kakvom neuspjehu. Kako kažu, upravo zbog toga se ispituju rakete.

Prije nego što američke astronaute stavimo u američke rakete, one moraju biti savršene“, rekao je administrator NASA Džim Brajdenstajn.

Foto: NASA / Unsplash