13.01.2021

Koje su teme među mladima i dalje tabu?

Autor: Anđela Ašanin, Vasilisa Radović, Anđela Micić, Andrea Čvorović

Ako okolina o nečemu ćuti, zašto bi ti dizao glas? Odrasli smo u, otprilike ovakvoj atmosferi. Da li zbog toga što je više onih koji ne žele da pričaju, ili su samo “glasniji” od ovih što bi ipak pričali, čak i o neprijatnim i bolnim temama? Prosudite sami. Nas je zanimalo kakvo je danas stanje u društvu i koje su teme još uvijek “pod ključem”. Ovonedeljni sagovornici su progovorili o stvarima koje ih muče.

A šta je za vas tabu tema?Kristina Marđonović, 25

U današnjem svijetu se jako brzo živi i zanemaruju se mnoge bitne stvari, među kojima je i otvoreno komuniciranje o svojim potrebama i problemima. Ovaj problem je posebno izražen kod mladih, čija je svakodnevica sve više opterećena raznim nelagodnostima na koje se ne obraća dovoljno pažnje. Svjedoci smo, nažalost, sve cešće depresije među mlađom populacijom, koja se smatra tabu temom. Ovo je, najčešće, posljedica neadekvatne komunikacije u porodici, školi i socijalnom okruženju. Realnost u kojoj  živimo je sve veća depresivnost, posebno mladih koja, neminovno, uzrokuje neželjene posljedice po mentalno zdravlje i razvitak.  Ermina Rujović, 26

Koliko god se trudimo da izađemo iz uskih okvira društva koje o mnogim važnim stvarima i dalje ne želi da priča, brojne teme su još uvijek tabu. Možda bih izdvojila mentalno zdravlje koje je jedan od preduslova zdrave i srećne individue, a koje se uporno gura pod tepih, kao manje važno ili čak nevažno. A ustvari je jedna od gorućih tema koja zahtijeva našu punu pažnju. 


Elma Ljuca, 20

Smatram da je jedna od tabu tema u našem društvu nasilje u porodici. Mladi koji su svjedoci ili proživljavaju takav vid nasilja veoma rijetko govore o tome. To predstavlja bitan problem na koji treba obratiti više pažnje. Takođe, potrebno je razviti svijest među mladima da biti žrtva nasilja nije sramota. Moramo ohrabriti mlade da ukoliko se nađu u takvim situacijama obavezno zatraže pomoć.
Nikola Jovanović, 23 godine

Još uvijek, jedna od tabu tema kod mladih je politika. Ukoliko želimo razvoj društva, mladi politiku moraju shvatiti kao nešto što je preduslov, te se moraju uključiti u sam proces. To uključivanje ne mora podrazumijevati bavljenje politikom, ali učešće u procesu odlučivanja i to ne samo reda radi, nego donošenje odluke na osnovu našeg znanja i percepcije stvari, predstavlja imperativ.Marija Džaković, 20

Tabu teme zavise od društva do društva, ali jedna koju bih izdvojila jesu psihički problemi i poremećaji kod mladih. Danas ih ima mnogo više nego u prošlosti, što je posljedica društvenih mreža, prevelikog broja informacija kojima smo konstantno izloženi, brzog načina života... Iako se u svijetu počinje o tome pričati sve više i otvorenije, kod nas i dalje to nije tako. Mislim da treba razgovarati o onome što nas muči jer ćemo tako vidjeti koliko smo zapravo slični i da nismo sami u tome. Ovo je ozbiljna tema, i svakako nije nešto o čemu treba ćutati.
Nina Marić, 20

Primjetila sam da u mojoj generaciji taboo tema je mlada osoba koja ne odobrava alkohol. Stekla sam utisak da se podrazumijeva da mladalački provod ne postoji bez alkoholnog pica.  U velikom broju okupljanja se osjeca jak pritisak drustva na pojedince koji ne ucestvuju u ispijanju.Mima Korać, 20

Vrijeme u kojem živimo napreduje iz dana u dan, sve je više promjena i sve je teze ici u korak sa istim. Zbog sve te "brzine" u kojoj zivimo, mladi sve manje uspijevaju da se povežu sa svojim unutrasnjim bicem. Stoga, primijetila sam da je u mom mladalackom okruzenju tabu tema ona koja to nikako ne smije biti. To je priča o emocijama, o sposobnosti da primimo i damo našu ljubav.
Luka Pejović, 22 godine


Jedna od najzapostavljenijih tabu tema našeg društva, a samim tim i mladih je mentalno zdravlje. Smatram da nam zastarjele društvene uloge oduzimaju dio ličnog identiteta i da je mentalno zdravlje najznačajniji preduslov za razvoj ličnosti. Upravo zbog društvenih uloga i socijalnog pritiska koji je stavljen na pojedinca, teško je biti mentalno zdrav. Razgovarajući o mentalnom zdravlju mladi bi se oslobodili tereta koji nose, a samim tim bi se i odlasci kod psihologa i rad na sebi posmatrali kao normalne pojave.Ksenija Stijović, 21

U mom mladalačkom okruzenju je taboo tema osoba koja ne preferira izlaske u grad. Nailazi se na zacudjavanje i predrasudu ka necijem stilu zivota koji nije svakodnevan. Toliko se uklapamo u standardni vid druzenja da je svako odstupanje od toga taboo.