13.01.2021

Prije više od vijeka emitovan prvi radio prenos iz jedne od najljepših opera na svijetu

Autor: Anđela Micić

Kultura je osnovna gradivna jedinica svakog društva, a kulturne institucije najvjerodostojnija su slika njegovog prosperiteta. Gdje god da se na svijetu nađete, dočekaće vam kulturne institucije koje će vam ispričati istoriju tog podneblja. Tako, ako se nađete u Njojorku, čućete priču o Metropoliten operi.

Na današnji dan, davne 1910. emitovan je prvi radio prenos iz jedne od najljepših opera na svijetu.

Ovo je njena kratka istorija.  

Kada je grupa biznismena došla na ideju da osnuje Metropoliten operu, na umu su imali stvaranje ličnog umjetničkog kutka koji će zadovoljiti kulturne potrebe elite. Vremenom je od početne ideje ostala samo priča o davnim počecima, a slavna operska kuća našla je način da u svoje okrilje dovede, osim najvišeg sloja društva, i obične ljude, mlade, amatere ali i vrsne znalce opere. A sve je počelo davne 1883. godine, kada je Metropoliten opera u Njujorku otvorila svoja vrata za posjetioce. 

Od tada do danas, ostala je centar kulturnih zbivanja, prva asocijacija na opersku muziku, omiljeno mjesto velikana poput Lučana Pavarotija, Renea Fleminga i Plasida Dominga. Na scenu Metropoliten opere izlazili su u više navrata, ali niko nije uspio da nadmaši Lorensa Tibeta koji je na ovoj sceni nastupao nevjerovatnih 600 puta. Na godišnjem nivou ovde se izvede 220 operskih predstava, a operska sezona traje od kasnog septembra do ranog maja. Opera funkcioniše kao jedna od 12 organizacija u okviru Linkolnovog centra u Njujorku. Ljudi koji vode ovu kulturnu instituciju trude se da je učine dostupnom čitavom svijetu. Zato se već jednu deceniju organizuje program Met:Uživo u HD, u okviru kojeg se emituju prenosi operskih performansa  prikazanih u bioskopima širom svijeta. Osim toga, publika ima priliku da osjeti atmosferu iza scene, gdje su operske zvijezde prikazane kao obični ljudi, što doprinosi stvaranju bliskosti između publike i izvođača. 

Kada je u pitanju struktrura Metropoliten opere, ogromni ansambl sastoji se iz velikog simfonijskog orkestra, hora, dječjeg hora, baletske trupe i brojnih individualnih pjevača. Upravo su velika operska imena stekla slavu nastupajući na ovoj sceni. 

Nekoliko mjeseci ranije, kada se cijeli svijet našao u raljama korona virusa, i Metropoliten opera morala je da zatvori vrata. Otkazana je cijela sezona, što se desilo prvi put za 140 godina. Prema riječima rukovodstva, planirano je da se sa održavanjem predstava nastavi tek sledećeg septembra, kada počinje operska sezona. Za tu priliku izvešće se prvi komad tamnoputog kompozitora, “Fire Shut Up in My Bones”, Terensa Blanšara. 

Umjesto prvog juna, kada je trebalo da startuje sezona, najavljeno je da se početak iste pomjera za 31 decembar. Otkazano je 218 izvođenja 23 opere kao i međunarodna turneja orkestra. Više od 250 predstava neće se igrati zbog pandemije, a kompanija će zbog toga izgubiti 54 miliona dolara. Ako se uzme u obzir šteta nastala od početka pandemije, ta cifra je mnogo veća i iznosi 154 miliona dolara – kazao je generalni upravnik Metropoliten opere, Piter Gelb. 

Početak naredne sezone zakazan je za 27. septembar 2021. i trajaće  do 11. juna 2022. godine.

 Foto: billboard.com

Ostale vijesti iz kategorije

Kultura & umjetnost

Kultura & umjetnost