13.01.2021

Život nam se mijenja na svakih sedam godina. Evo kroz koje faze prolazimo

Autor: espreso.rs

Vjeruje se da u životu obično prolazimo kroz velike promene na svakih 7 godina. Baš kako se godišnja doba menjaju i ljudski život ima različite faze. Po ovom vjerovanju, potrebno je 70 godina da se linija našeg života zatvori u krug. Na ovaj način život možemo da podijelimo na 10 dijelova.

1. ciklus (0-7 godina)

Prvih sedam godina svog života dijete je potpuno usmjereno na sebe. Čitav svijet se vrti oko njega, jer cijela njegova porodica čini sve da mu udovolji. Ako u nekim trenucima ne uspjevaju, dijete postaje histerično, prepuštajući se bjesu. U ovom životnom periodu dijete je pravi egoista i potpuno zadovoljno sobom.

2. ciklus (7-14 godina)

Poslje sedam godina dijete prestaje da se koncentriše samo na sebe i ima mnogo pitanja o svijetu oko sebe. Počinju da ga interesuju različite stvari. Postaje filozof ili naučnik koji želi da zna kako svijet funkcioniše. Možda razbije igračku da bi razumjelo kako ona funkcioniše, ili može da ubije insekta da bi saznalo šta je unutra. Dijete je zainteresovano za drugu dijecu, ali samo za svoj pol.

3. ciklus (14-21 godina)

Poslje četrnaest godina djeca razvijaju interesovanje za suprotni pol. Dječaci i djevojčice razmišljaju o ljubavi, a udvaranje i pronalaženje "druge polovine" postaje najveći prioritet.

4. ciklus (21-28 godina)

Do 21. godine, ljude obično počinju da interesuju i druge stvari, a ne samo ljubav. Postaju ambiciozni i teže materijalnom prosperitetu i uspjehu. Željni su moći i ugleda.

5. ciklus (28-35 godina)

U 28. konačno shvatamo da ne možemo dobiti sve što želimo. Shvatamo da postoje želje koje je nemoguće ispuniti, i zato počinjemo da sanjamo o jednostavnijim stvarima. Počinjemo da težimo udobnosti i stabilnosti umjesto ambicioznim ciljevima. Počinjemo da štedimo novac, razmišljamo o kupovini kuće i da je vrijeme da se skrasimo.

6. ciklus (35-42 godine)

U 35. godini naša energija dostiže vrhunac. Prošli smo polovinu svog životnog ciklusa i od tog trenutka sve počinje da se mijenja. Isključujemo one stvari koje nam mogu poremetiti način života i počinjemo da se pridržavamo rutine, ali nerjetko prisvajamo i neke tradicionalne običaje koje ranije nismo. Živeći u prošlosti, postajemo komformisti. Prestajemo da se bojimo pravila, težimo disciplini i kontroli.

7. ciklus (42-49 godina)

Počinjemo da razvijamo mentalne i fizičke bolesti. Naša kosa polako sijedi i počinje da opada, a na koži se pojavljuju bore. Ovaj period se smatra početkom recesije, kada se mnogi okreću vjerskim značenjima i simbolima. Osjećamo potrebu da se potčinimo nečemu višem i božanskom.

8. ciklus (49-56 godina)

U ovom dobu mnogi muškarci se osjećaju krivima jer društvo očekuje da i dalje budu aktivni članovi društva, a oni bi se radije osamili i prepustili mirnom životu.

9. ciklus (56-63 godine)

U pedeset šestoj godini ponovo gubimo interesovanje za druge stvari i počinjemo da se fokusiramo na sebe, slično prvom ciklusu. Razmišljamo o otkrivanju vječne istine, izgubivši vezu sa svijetom oko nas. Postajemo ono što smo bili kao djeca, ali ovog puta sa bogatim unutrašnjim znanjem i iskustvom.Takođe, počinjemo da razmišljamo o smrti, želeći da je dočekamo mirno i spokojno.

10. ciklus (poslednji)

Od 70. godine se mentalno pripremamo za smrt. Naravno, mnogi ljudi dožive i mnogo stariju dob, tako da ova teorija ciklusa nikako nije "uklesana u kamen".

Foto: Shutterstock