13.01.2021

Studiranje nije bauk

Autor: Aleksandra Lazarević

Starije kolege poručuju brucošima...

 

Studiranje je veliki korak

Studentsko doba je prelijep period. Dovoljno ste odrasli da budete samostalni, čekaju vas divne stvari i brojni izazovi. Sasvim je normalno ako budete imali krizu na početku. Možda će vam nedostajati porodica, prijatelji, srednja škola, vaš grad, nekadašnji život. Trebaće vam malo vremena da se priviknete na novo društvo, okolinu, samostalnost. Vremenom kad se sve slegne, bićete zadovoljni.

 Taj profesor namjerno obara studente”  i ostale zablude

Dragi brucoši, znamo da su stariji studenti voljni da pomognu, ali pazite kome se obraćate za informacije. Naslušaćete se priča o predmetima koje je teško položiti i zlim profesorima koji namjerno obaraju studente. Nemojte se prepadnuti, jer je u većini slučajeva to čista glupost. Naravno, ako pitate osobu koja je nekolko puta pala isti predmet, ona će vam reći da je taj predmet nemoguće položiti. Bolje je da se sami uvjerite u neke stvari, nego da se vodite tuđim iskustvom, jer mnogi studenti nemarno pristupe fakultetu. Nekome teško ide određena oblast, neko uči kampanjski zbog čega pada ispite, nekome su prioriteti žurke i ispijanje kafa.

Uvijek pitajte studente koji daju sve u roku, oni će vam bolje objasniti šta određeni profesori traže i koji su predmeti zahtjevniji. Ali ne zaboravite da je to subjektivan stav, ne mora da znači da će vama neki predmet lako/teško padnuti samo zato što je toj osobi.

https://www.instagram.com/p/CHiLh8AHyik/?utm_source=ig_web_copy_link 

Ispit se ne sprema za jednu noć

Fakultet nije srednja škola, morate mu ozbiljnije pristupiti. Ako ste svjesni da imate loše navike, poput učenja u zadnji čas, mijenjajte to odmah na početku. Nemojte dozvoliti da vas realnost ošamari”. Na većini fakulteta predavanja nisu obavezna, ali bolje je za vas da prisustvujete, uvijek možete da pitate šta vam nije jasno, da uvidite šta je bitno da se nauči, upoznate kolege... Imaćete vremena da šetete i ćaskate sa prijateljima. Ipak, postoje predavanja koja i nisu naročito neophodna pa ih možete preskočiti.

Zbogom nervni slomovi, zdravlje mi je bitnije

Nije smak svijeta ako ste pali ispit, ili loše uradili kolokvijum. Imaćete drugu šansu, sve se može popraviti, osim vašeg zdravlja. Postoje studenti koji doživljavaju nervne slomove nakon loše odrađenih kolokvijuma ili ispita. Stalno su pod stresom, plaču, sjekiraju se, padaju u depresiju, a zdravlje strada. Nemojte ovo raditi sebi, naučite da je neuspjeh sastavni dio školovanja. Nađite nešto što vas opušta, ili trenirajte da izbacite negativnu energiju.

Vodite računa o ishrani

Najbolje bi bilo da na početku mjeseca uplatite menzu, ušteđećete novac i vrijeme. Sigurno ste navikli da kući pojedete nešto kuvano, međutim sada kada morate sami da spremate radije ćete kupiti nešto od brze hrane. U menzi uvijek možete pojesti nešto kuvano i zdravo. Ali ne treba prećerivati, svi znamo da ni ta hrana nije idealna, pa vam predlažemo da ne idete baš svaki dan.

Možda ovaj fakultet nije za mene...

Daćemo vam još jedan savjet za koji se nadamo da vam neće trebati. Može se desiti da fakultet ne ispuni vaša očekivanja, možda ste imali drugačiju predstavu, ili ste pali pod uticajem roditelja koji su smatrali da je taj fakultet idealan za vas. Dajte sebi vremena, osjetićete da li vas to zaista interesuje, ili se samo mučite. Nećete biti ni prvi, a ni poslednji kome se desilo da je napravio pogrešan izbor. Nemojte zagorčavati sebi život učeći nešto u čemu se ne pronalazite. Nigdje nećete zakasniti ako odlučite da odustanete i sledeće godine upišete ono što volite.

P.S.

Obavezno se slikajte prvi dan, i zabilježite svoje prve utiske o fakultetu i kolegama. Za par godina kada budete čitali, sigurno će vam biti smiješno koliko se vaš stav promijenio.

Foto: We hearth it 

Ostale vijesti iz kategorije