13.01.2021

Naučnici od ananasa napravili ekološke dronove

Autor: originalmagazin.com

Malezijski naučnici osmislili su način za izradu dronova od – ostataka ananasa. Oni od lišća ovog voća proizvode materijal koji je toliko jak da može da se koristi kao okvir za male letjelice.

Cilj istraživača sa Putra univerziteta prvobitno je bio da pronađu koristan način ponovne upotrebe velikih količina otpadaka od ananasa koje generišu poljoprivrednici u distriktu Hulu Langat.

Ispitivanjem svojstava lišća ananasa otkrili su da je od njega moguće napraviti materijal dovoljno čvrst za izradu kostura malih letjelica. I to ne bilo kakvih, već dronova i bespilotnih letjelica koje su laganije a snažnije od onih koje se prave od vještačkih materijala.

Njihova bitna prednost su i niži troškovi proizvodnje, ali i to što se odlaganjem ovih letjelica ne nanosi velika šteta životnoj okolini, prenosi Reuters.

Naime, ukoliko dron proizveden od ananasovog lišća bude oštećen, njegov okvir može biti odložen u zemlju i njoj će se razgraditi za samo dvije nedelje.

Iako jednostavno i brzo nestaje u zemlji, ova letjelica je na nebu prilično postojana – ona može da leti na visini od 1.000 metara i da ostane u vazduhu oko 20 minuta.

Foto: Stephany Williams / Unsplash