13.01.2021

Ko se krije iza lika Legolasa u „Gospodaru prstenova“?

Autor: Anđela Ašanin

Na današnji dan 1977. rođen je poznati engleski glumac Orlando Blum. Uloge koje su ga proslavile su zasigurno lik Legolasa u „Gospodaru prstenova“, kao i Will Turner u „Piratima sa Kariba“.

Rani period svog života mu obilježava pojava disleksije (poteškoća u čitanju), kada ga njegova majka ohrabruje da krene na časove umjetnosti i glume. Odlučuje da slijedi taj put i seli se u London, da bi pohađao dvogodišnji kurs drame, fotografije i skulpture. Pridruživši se ubrzo Nacionalnom omladinskom pozorištu, stiče stipendiju za obuku na Britanskoj američkoj akademiji.

Prvo pojavljivanje Orlanda Bluma na ekranu bilo je ’97. godine u filmu „Wild“, a u pitanju je bila manja uloga. Samo dva dana nakon što je diplomirao ’99., dobija svoju prvu veliku ulogu Legolasa u filmskoj trilogiji „Gospodar prstenova“. Interesantno je da je prvobitno bio na audiciji za drugu ulogu (Faramir), koja bi se pojavljivala tek u drugom dijelu, ali je po izboru režisera na kraju igrao ono po čemu je danas poznat cijelom svijetu. Tokom snimanja trilogije, Blum je slomio rebro tako što je pao sa konja, ali se nakon oporavka ipak vratio snimanju.


                                                                                           Foto: Pinterest

Njegova sledeća uloga jeste u popularnom filmu iz 2003. godine – „Pirati sa Kariba“. Nakon ogromnog uspjeha koji je imao ovaj projekat, poznatog glumca smo gledali i kao lika Parisa, u filmu „Troja“. Svi ovi filmovi izgradili su ga u ono što je danas, budući da je već na početku svoje karijere imao priliku da se oproba u glumačkoj postavi sa najvećim imenima (Džoni Depom i Bred Pitom).


                                                                                           Foto: Pinterest

Izvan glumačkog svijeta, Orlando Blum je dio kompanije za zaštitu životne sredine (Global Green). Takođe, rad sa djecom mu nije stran, budući da je 2009. imenovan za UNICEF-ovog ambasadora, te je često posjećivao škole različitih dijelova svijeta.

Na polju priznanja i pohvala je značajno to da je 2004. u jednoj anketi proglašen za najuticajniju ličnost u Velikoj Britaniji. Kao neko ko je dao doprinos filmskoj industriji, primljen je na čuvenu holivudsku stazu slavnih (Hollywood Walk of Fame).


                                                                                     Foto: usmagazin.com

Privatni život takođe ima mnogih zanimljivosti i interesantnih podataka. Iz prvog braka sa australijskom manekenkom Mirandom Mej Ker ima sina. Nakon razvoda, počinje svoju vezu 2016. godine sa jednom od najpopularnijih američkih pjevačica Kejti Peri, koja traje do danas. U svom spotu prethodne godine ona otkriva publici da je u drugom stanju, te kroz nekoliko mjeseci dobijaju ćerku.


Foto: wikipedia