12.01.2021

Mladi umjetnik koji od svog lica i tijela stvara žive slike koje pomjeraju granice

Autor: Vladimir Fatić

Jedna od aktuelnih disciplina body art-a jeste iscrtavanje ljudskog tijela gdje ono postaje slikarsko platno koje je sve samo ne obična podloga. Blisko se vezuje sa slikarstvom, filmom, performansom, i mnogim drugim vrstama umjetnosti. Ono što je najvažnije jeste da nastala djela fasciniraju i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Za Makanje na ovu temu govori mladi umjetnik iz Podgorice Petar Raičević, čiji radovi svakodnevno mame oduševljenje mnogih. 

Kada si i kako počeo da se baviš ovom umjetnošću?

Sve je počelo kada smo sestra i ja radili dekupaž na uskršnjim jajima bjelancem i ukrasnim salvetama. U toku izrade dekupaža na ruci mi se zalijepilo bjelance sa salvetom, kako nisam obraćao pažnju to se ubrzo stvrdnulo. Kasnije kada sam primijetio premazao sam puderom, izrezao po sredini i dodao malo karmina. Sve to je izgledalo kao lažna rana. Onda sam shvatio da bjelance predstavlja vezivno sredstvo a salveta simulaciju lažne kože. I tako je sve počelo.


foto: privatna arhiva

Kako bi opisao svoj stil?

Moj stil je u neku "ruku" avangardan. Volim paranormalne stvari, budućnost i pogled na istu. Samim tim stil mi se zasniva na nemogućem.

Koliko vremena u prosjeku posvetiš pri stvaranju nekog djela?

Što se vremena tiče, sve zavisi od toga šta radim tog momenta. Došao sam do te granice da mi za određenu iluziju treba od 15-ak minuta pa na dalje. A kada je body art u pitanju od 2h pa i do 20h rada.

Koja je najbolja stvar koju body painting nudi? Šta najviše voliš kod ove umjetnosti?

Body art nije klasična grana slikarske umjetnosti. To je performana, show i spektakl. Nudi zabavu, colorite, mogućnost da ljudska forma pređe granice ljudskog oblika. Kod body art-a najviše vollim slobodu. I to slobodu da od čovjekovog tijela napravim remek djelo. Tansformacije i kostime doživljavam kao ličnu maštu i samim tim živim istu.

Koliko je teško nadmašiti prethodno i ponuditi nešto novo?

Nije teško nadmašiti prošlo, teško je ostati unikatan i svoj. Biti inovativan i pružiti u jezgru istog, nešto novo.

Šta od opreme koristiš i koliko je bitan njen kvalitet pri radu?

Oprema je jako bitna u ovom poslu, najbitnije je osvetljenje. Sam Body art nije nešto što je vječno. Samim tim ostaju samo fotografije, koje moraju biti perfektne zbog kvaliteta boja, pozicije, stava i slično. Lično koristim svoj telefon, ting light i crno platno za pozadinu. A boje i materijali su već individualan izbor , samo treba imati "vijugu" za improvizaciju i tu nastaje "haos".


foto: privatna arhiva

Gdje pronalaziš inspiraciju i koja ti je glavna motivacija?

Inspiraciju nalazim svugdje. Raspoloženje ljudi, kao i ponašanje životinja mi mnogo pomaže da osmislim nešto novo. Zatim volim nebo i oblike oblaka jer, apstraktnost me generalno privlači samim tim crpim  inspiraciju iz iste. Glavna motivacija mi je da živim od umjetnosti, tačnije da u životu radim i živim od nečega što volim i na šta gledam kao ljubav i opuštanje a ne kao obavezu.

Pored body art-a čime se još baviš?

Pored Body art-a bavim se pjevanjem, glumom, plesom, volonterizmom i građanskim aktivizmom. Do nedavno sam bio i voditelj na jednom srpskom TV programu. Ne mogu kada ništa ne radim, svaki minut u mjestu mi je bačen minut. Volim dinamiku, kretanje i da ispunim svoje vrijeme, a da sam ujedno i produktivan kako sebi tako i okolini.


foto: privatna arhiva

Imaš li neku poruku ili savjet za nove mlade umjetnike?

Moja poruka za mlade umjetnike je da čvrsto vjeruju u sebe. Da ni jednog momenta ne posumnjaju u svoje sposobnosti i svoj kvalitet. Da nikada nikog ne doživljavaju kao konkurenciju već kao kolegu. Samo da budu svoji i da nikada ne zaborave odakle su i iz kakve porodice dolaze.

foto: privatna arhiva

Ostale vijesti iz kategorije

Kultura & umjetnost

Kultura & umjetnost