12.01.2021

Nekadašnji član hrupe One Direction – Zayn Malik

Autor: Sonja Muratović

Zayn Malik rođen je 12. januara 1993. godine, odrastao je u Istočnom Yorkshiru, smještenom južno od centra grada Bradford. Kao tinejdžer pohađao je kurseve izvođačke umjetnosti i pojavljivao se u školskim produkcijama.

2010. godine 17-godišnji Malik pojavio se na audiciji u Mančesteru za sedmu sezonu rijaliti-televizijskog takmičenja X Factor. Otpjevao je „Let Me Love You“ ritam-bluz vokaliste Maria kao svoju audicionu pjesmu i primljen je u sledeću rundu. Eliminisan je prije poslednje runde takmičenja, ali sudije Nicole Scherzinger i Simon Covell grupisali su ga sa kolegama Harri Stiles-om, Niall-om Horan-om, Liam-om Paine-om i Louis-om Tomlinson-om kako bi formirali novi čin za ostatak emisije. Nastupajući kao One Direction, ova grupa je postala jedna od najpopularnijih finalista u svojoj sezoni X Factor. Takmičenje su završili na trećem mjestu i odmah su potpisani za Covellovu muzičku kuću Sico.

One Direction bila je na prvom mjestu top muzike sa svojim prvim singlom „What Makes You Beautiful“, kada je objavljen u septembru 2011. u Velikoj Britaniji. Njihov debitantski album Up All Night bio je najprodavaniji i u Velikoj Britaniji i u Sjedinjenim Državama 2012. U martu 2015. godine, Malik je iznenadio obožavatelje odustajanjem od svjetske turneje grupe. Portparol benda je tvitovao da je "Zain potpisan sa stresom i leti natrag u Veliku Britaniju da se oporavi." Međutim, 25. marta, Malik je objavio da zauvjek napušta One Direction.

Nedugo nakon što je napustio One Direction, Malik je započeo svoju solo muzičku karijeru demo verzijom "I Don't Mind", koju je producent Naughty Boy objavio na mreži. Ubrzo su usljedili zvanični singlovi, uključujući „Pillowtalk“ i „It's you“. Obje ove numere našle su se na njegovom prvom albumu, Mind of Mine, koji je debitovao u martu 2016.

U januaru 2017. godine objavio je liniju cipela sa italijanskim dizajnerom obuće Đuzepeom Zanotijem. Kolekcija kapsula Giuseppe for Zain imala je četiri stila cipela - dve čizme i dve patike. Donatella Versace, glavni dizajner Versacea, imenovala je Malika za kreativnog direktora muške i ženske kolekcije pod nazivom Zayn x Versus.

Zvanični je ambasador dobrotvorne grupe British Asian Trust, koja doprinosi poboljšanju života ljudi u nepovoljnom položaju koji žive u Južnoj Aziji. Sa svojom bivšom grupom One Direction doprinio je afričkim događajima za prikupljanje sredstava sa Comic Relief-om. 

foto: Global News