01.12.2020

Da li je muzika današnjice izgubila smisao?

Autor: Anđela Ašanin

Muzika – nešto bez čega većina nas ne bi mogla da zamisli svoj dan. Međutim, svjedoci smo činjenice da su muzika današnjice i muzika iz vremena naših roditelja, djedova, baka potpuno dva različita pojma. Od pjesama sa tradicionalnim karakterom došli smo do pjesama gdje se propagiraju različite negativne teme koje se predstavljaju kao potpuno normalne.

Mnogo puta smo u toku slušanja pjesama čuli negodovanja starijih generacija: „Kakva je ovo muzika?“ ili „Ovo u moje vrijeme nije bilo ovako“. Umjetnici i pjevači su počeli da muziku uzimaju zdravo za gotovo, da prave ono što je komercijalno i što će se najprije zapamtiti i ući u uho slušalaca. Najčešće teme koje se pominju u današnjim pjesmama su skupi automobili, nazivi različitih brendova, alkohol, droga, novac, kriminal, žene. Svaki spot se svodi gotovo na isti, ustaljeni ‘kalup’ – prisustvo djevojaka koje su danas fizički sve više slične, različiti automobili, a jako često se može vidjeti i oružje. Ljubav se gleda na površan način, a prikazana je tako da su najbitnije stvari fizički izgled i novac.Mnogo puta je umjetnicima postavljeno pitanje da opravdaju značenje svojih tekstova, gdje su oni uvijek govorili kako je samo riječ o pjesmi i da to nije ništa ozbiljno. Međutim, budući da je danas Youtube dostupan čak i mlađoj populaciji, oni nesvjesno taj sadržaj upijaju sa željom da budu kao ti umjetnici. U njima se bude mišljenja da je u životu najbitnija upravo tematika opjevana u današnjim pjesmama. Takođe, rječnik pojedinih pjesama čini i jako neprikladan vokabular, a takve pjesme nisu u potpunosti zaštićene od mlađih korisnika medija.

Treba naglasiti da tinejdžeri i mladi nisu toliko bolji od djece – htjeli da priznamo da slušamo ovu vrstu muziku ili ne, čim dođemo u kontakt sa njom, znaćemo svaku riječ. Iako većina nas sluša takvu muziku kod kuće, rijetko ko će reći da mu je ta muzika ili taj umjetnik omiljeni. Mladi su svjesni toga da su tekstovi površni, ali ponovo nastavljaju da slušaju, a tako u isto vrijeme dajemo snagu komercijalnoj muzici da što više praktikuje pjesme sa istom tematikom. Danas je čak postala normalna pojava da se neko bavi muzikom – zahvaljujući napretku tehnologije i izumu brojnih programa koji modifikuju glas umjetnika, talenat za pjevanje uopšte više i nije potreban. Prema tome, često možemo čuti rečenicu da se svako danas može baviti muzikom, i to sa velikim uspjehom. Cjelokupna muzika današnjice sa akcentom na sve stvari koje su negativne u društvu stavila je u sjenku većinu umjetnika koji su propagirali kvalitetnu muziku, sa tematikom istinske ljubavi, tuge, sreće, razočaranja i sl. Kvalitetnija muzika danas jako rijetko dolazi do izražaja i do velike slušanosti, a zbog toga umjetnici te iste muzike nestaju.


Muzika današnjice je zasigurno izgubila svoju čar i smisao koju je imala ranije, a publika je postala željna nečeg novog. Ovo je nažalost, period muzike koja ne posjeduje značajan kvalitet, već se sve odvija oko kvantiteta (zarade, broja pregleda na Youtube-u). Međutim, s obzirom na tempo današnjeg života, moguće je i da će kroz neki određeni period publika postati zasićena pjesmama gdje svaka po tematici liči na prethodnu, te da će popularnost ovakve muzike prestati.