28.11.2020

Planinari su najbolji čuvari prirode

Autor: Vladimir Fatić

“U planini ne ostavljaj ništa drugo osim otisaka svojih stopala, ne odnosi sa sobom ništa drugo osim utisaka, slika i sjećanja…”

Boravak na planini predstavlja pravi odmor za oči. Zvuci prirode, zelenilo, miris šume, bogati planinski masivi i još mnogo toga budi ono najljepše u nama. Mnogima boravak na planinu pomaže da se opuste i uživaju, dok za mnoge ona je neiscrpni izvor inspiracije i mjesto gdje se rađaju nove ideje. Sa aspekta medicine šetnja planinom ima višestruki zdrastveni značaj, kao što su: jača imunitet , poboljšava krvnu sliku, pozitivno utiče na kožna oboljenja, ublažava alergijske reakcije, snižava pritisak i još mnogo toga. Ogromna je korist i za mentalno zdravlje, kao na primjer: eliminiše psihički zamor, luči endorfin relaksira, popravlja raspoloženje, eliminiše depresiju i apatiju, oslobađa od stresa i podiže samopouzdanje.

Osnovni cilj planinarenja nije fizička aktivnost već uživanje. Kada planinarimo ne treba da dokazujemo našu snagu već je neophodno svu energiju usmjeriti ka doživljavanju. Ovdje nema pobjednika, a ni protivnnika. Na temu planinarenja za portal “Makanje” govori mladi planinar Dino Mulamekić iz Gusinja.

Kada se kod tebe javila ljubav prema planinarenju? Kako je izgledao tvoj prvi pohod?

Svi kao djeca imamo svoje želje i snove, moja želja i moje misli su uvijek bile po vrletima Prokletija. Mislio sam da nemoguće je ići vrhovima ovih planina i kako sam rastao sve više i više sam želio vidjeti, istražiti i doživjeti. Moj prvi pohod (razmišljanje). Pitam se da li ga je bilo uopšte, porastao sam u gradiću koji je na 980 mnv i slobodno mogu reći da sam odrastao u planinskom predjelu. Kao mali išao sam sa majkom u borovnice, dok bi ona brala ja bih se šetao planinom.

Koja oprema je neophodna i koliko je ona važna prilikom pohoda?

Oprema je i te kako bitna u zavisnosti od toga koje godišnje doba je u pitanju. Kada je u pitanju kasno proljeće, ljeto i rana jesen, tu je osnovna oprema u koju spadaju: gojzerice trosezonske, pantalone, poželjna je odjeća od vune tj. ona koja diše, jakna perjana, čeona lampa, prva pomoć i dr. U velikoj mjeri na izbor opreme ima i cilj koji ste na početku postavili, jer ukoliko želite da na planinu pođete kako bi se samo opustili i uživali nije neophodna posebna oprema. Za one koji žele da se aktivnije bave ovim sportom i da odlaze u malo zahtjevnije pohode potrebno je da posjeduju sve ono što sam prethodno naveo.

Koje su po tvom mišljenju najatraktivnije planine za planinarenje u Crnoj Gori?

U Crnoj Gori su sve planine atraktivne. Imamo toliko prirodnog bogastva da nijesmo svjesni ali ako bih morao da izdvojim par njih, onda bi to bile Prokletije, Durmitor, Komovi i Maganik.

Da li si osvajao vrhove nekih planina koje su izvan granica naše zemlje?

Vrhovi i planine nas osvajaju a mi njih penjemo ako nam dozvole. Išao sam na vrhovima jednog dijela Alpa, na masivu Maglića u Bosni i Hercegovini takođe na Prenju, masivu Šar planine.

Koliko se vodi računa o ekologiji i zaštiti ljepota naših planina?

Što se tiče planinara iz mog iskustva, to su ljudi koji najbolje čuvaju prirodu!

Šta bi izdvojio kao najveću prednost ovog sporta?

Najveća prednost je ta što u ovom sportu nema najboljeg. Nikad nije kasno za bilo koga ko želi da započne avanturu. Uvijek možete planinariti i upoznati sebe kroz planinarenje

Pored planinarenja da li imaš još neki hobi?

Naravno! Rekreativno igram fudbal, treniram u teretani i bavim se fotografijom.

Da li bi mladima preporučio da se bave planinarenjem i koliko je to značajno za njih?

Preporuka da probaju, a da izaberu ono što misle da je najbolje za njih.

foto: privatna arhiva