21.11.2020

Tri, dva, jedan - u programu smo!

Autor: N1 BH/Anđela Micić

       

Iako su u deceniji za nama digitalni mediji i društvene mreže preuzeli primat nad televizijom, ona je ostala omiljeni porodični medij, mjesto okupljanja i sjećanje na prve crtane filmove, serije, omiljene emisije…

Iako medijski teoretičari već duže vrijeme najavljuju kraj televizije, ona odolijeva novim trendovima i uspješno se privlagođava tehnološkoj eri. Današnji dan obilježava se kao Svjetski dan televizije.  

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 21. novembar kao Svjetski dan televizije, rezolucijom donesenom 1996. godine, kako bi ukazala na ulogu i uticaj koje televizija ima na građane u informisanju o socio-ekonomskim, zdravstvenim i drugim problemima u svijetu.

Riječ televizija potiče od grčke riječi 'tele' za daleko i latinske 'visio' koja označava gledanje. U razvoj tog danas mnogima neophodnog otkrića bilo je uključeno mnoštvo znanstvenih umova; od Paul Nipkowa koji je izumio prvi mehanički modul televizije pomoću kojeg je slao slike kroz žice, do Alana Campbell-Swintona i Borisa Rosinga koji su pomoću katodne cijevi kreirali televizijski sistem.

Bio je to početak mehaničke i elektronske televizije. Za prvi praktični sistem mehaničke televizije zaslužan je Charles Jenkins, dok su za elektronski najzaslužniji Vladimir Zworykin i Philo Farnsworth koji je svoju prvu demonstraciju elektronskog sistema održao u Philadelphiji 1934. godine na Franklin institutu.

Dvije godine kasnije započela su i prva neredovna emitovanja u Londonu, a kako bi prenos Olimpijskih igara u Berlinu i Hamburgu bio dostupan svima koji nisu imali sopstveni TV prijemnik otvoreno je gotovo 30 javnih soba za gledanje. U decenijama koje su uslijedile, televizija je od zabave za bogate postala medij namijenjen svim društvenim grupama, omiljena zabava i prvi izvor informacija.

Danas je publika sve manje vjerna malim ekranima, a sve što je zanima pronađe u digitalnim medijima. Ipak, to ne umanjuje značaj koji je televizija imala i ima i dalje, u nešto izmjenjenim okolnostima.

Foto: timebulletin.com