21.11.2020

One direction - dječaci koji su šarmom osvojili svijet

Autor: Višnja Cvetković

Niall Horan, Liam Payne, Harry Styles, Lousi Tomlinsnon, Zayn Maliki –   članovi su grupe One Directon.

1D ( skrećne od One Direction ) su englesko-irski pop boy bend osnovan u Londonu 2010. godine. Grupa se takmičila u sedmoj sezoni britanskog televizijskog takmičenja The X Factor , na kojem su zauzeli treće mjesto i od tada kreće njihova karijera. Ugovor su potpisali s izdavačkom kućom Syco Records Simona Cowella. Bivši član grupe Zayn Maliki je napustio grupu 2015 godine, ali ih to nije spriječilo da nižu uspjehe.

 One Direction je smtaran tinejdžerskim idolima. Kod mladih osoba izazvali su veliko oduševljene, čak su se dječaci poistovjećivali s momcima iz ove grupe. Često su bili izloženi navijačkoj histeriji. Do sada, su izdali pet albuma koji broje neopisive uspjehe. Albumi zauzimaju prvo mjesto na ljestvicama većine glavnih tržišta. Njihov album prvenac je UP ALL NIGHT.

Up All Night je studijsku album objavljen u izdanju Syco Record, 2011. godine. Započeli su snimanje albuma u Švedskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, radeći s raznim autorima i producentima. Sadržaj albuma odnosi se na mlade, veze, slomljeno srce i osnaživanje. Up All Night je pop muzički album koji se orjentiše na elemente dance-pop, pop rocka i power pop žanrove. Album otvara singl ''What Mekas Your Beautiful'', tinejdžerska pop pjesma, koju prate zvuci gitare. Druga pjesma na albumu je ''Gotta Be You'', pop rock balada koja je srednjeg tempa  i uključuje gitaru, klavirske zvuke. Ostele pjesme na su: ‘’One Thing’’, ‘’More than This’’, ‘’Tell Me a Lie’’, ‘’ Up  All Night’’ po kojoj je album dobio naziv.

Album je dobio povoljne kritike savremenih muzičkih kritičara, koji su cijenili kombinaciju melodičnog stvaralaštva. Našao se na drugom mjestu britanske ljestvice albuma I postao je najprodavaniji  album u Velikoj Britaniji. Up All Night je debitirao na prvom mjestu američkog Bilboard 200.  Takođe, ovaj album je postigao međunarodni uspjeh i na vrhu je  ljestvice u šesnest zemalja.

Up All Night je album koji se mogao naći na CD-u i u digitalnom obliku. Ima dva izdanja: deluxe izdanje I u trdom obliku godišnjaka.  Sadrži zbirku fotografija, citate, rečenice članova grupe i u rasponu od 13 pjesama.

One Direction i dalje jedna od uspješnih grupa, što svjedoče mnogobrojne nagrade koje su dobili, kao i njihova popularnost na društvenim mrežama. Momci iz ove grupe predstavljaju primjer uspjeha mladim generacijama. Pokaza li su da upornošću, voljom mogu biti najbolja grupa na svijetu. Veoma su popularni kod ženske populacije, a neka od njih čak drže postere na zidu u sobi. Oni su grupa u kojima tinejdzeri nalaze svoje idole.

Foto: sites.google.com

 

 

Ostale vijesti iz kategorije