21.11.2020

Kako izgleda savršen posao, i da li uopšte postoji?

Autor: buro247.rs

Na prvom mjestu, mit, a neki poslovi (poput rada u modnoj redakciji) podliježu ovakvim fantaziranjima više nego neki drugi. Na drugom, je mnogo toga jer kao i uspjeh zavisi od krajnje subjektivne definicije i sistema vrijednosti. Za nekoga idealan posao može da bude bilo šta što donosi dobru zaradu i lagodan život, dok nekome ima samo veze sa praktičnom svrhom onoga što radi. Treći imaju talenat toliko izražen i naklonost nečemu izuzetno jaku da je prirodno vjerovati da su za to stvoreni i da je savršenost upravo u toj nekoj struci ili poziciji.

ISTINA JE NAŽALOST, DA SAN O SREĆI MOŽDA JESTE VIŠE NEGO SAMA SREĆA I DA MA KOLIKO NEŠTO BILO ZABAVNO, ILI NAM IŠLO NEOSjETNO LAGANO, ČIM POSTANE POSAO PRELAZI IZ KATEGORIJE “ZABAVA” U KATEGORIJU “DUŽNOST” I U MNOGOME GUBI NA MAGIJI. 

DA LI POSTOJI SAMO JEDAN “DREAM JOB” ZA SVAKOGA?

Dobar dio zabluda na temu saršenog posla i nemogućnosti njegovog dostizanja, dolazi upravo iz ovakvog predubjeđenja. Odrastamo sa idejom da je samo važno pronaći onu jednu stvar oko koje si strastven, a posle je sve ostalo super lako i posloži se samo od sebe. O tome da će ti dosaditi niko nikada ne govori, kao ni o tome da su neuspjesi sastavni dio svega čak i onog za šta smo izuzetno talentovani i što volimo. A da ne pominjemo “da li je to to?” pitanja na putu do cilja, i još gore “i to je sve?” kada stignemo tamo. Studija iz 2017. koju su radili istraživači na Stenfordu pokazuje da je mit o poslu iz snova u izuzetno bliskoj vezi sa drugim mitom o jasno definisanim željama, i ciljevima koji pretpostavlja da kada jednom odredimo svoj pravac, u tom smjeru idemo srećno i zadovoljno zauvijek. 

U REALNOSTI STVARI STOJE TAKO DA “ZAUVijEK” IPAK TRAJE MALO PREDUGO DA SE MIŠLJENJE NE BI MijENJALO, KAO I DA JE SVAKA OSOBA SPOSOBNA DA OBAVLJA NEBROJANO MNOGO DRUGAČIJIH POSLOVA, I ZAPRAVO USPUT BUDE I PRILIČNO SREĆNA.

“POSAO IZ SNOVA” = KONSTANTNI IZVOR SREĆE?

Ozbiljno? Svi imamo i više nego dovoljno godina da znamo da ne postoji ništa što je savršeno. Ni veza, ni ljudi, ni poslovi, pa ni mi sami. Kao što postoje trenuci nevjerovatnog zadovoljstva, ponosa i radosti, tako postoje i momenti frustracije, nervoze, i prosto i jednostavno rečeno očaja. I da, u praksi to zapravo znači da lako može da se desi da posao koji trenutno mrzite istovremeno i jeste idealan posao za vas samo to ne shvatate zbog trenutne low faze. To što nečim nismo zadovoljni 24 sata 7 dana nedeljno ne znači da postoji neki suštinski problem i da odmah treba mijenjati.

IPAK TO SVAKAKO, NI U KOM TRENUTKU NE ZNAČI NI DA TREBA DA ODUSTANEMO OD PRIRODNE ŽELJE ZA POTRAGOM ZA SAVRŠENSTVOM, KOJE PO DOBROM STAROM MITU OBEĆAVA DA ĆEMO NA POSAO SVAKI DAN ODLAZITI SA OSMijEHOM I SMISLOM, KAO NI OD AMBICIJE DA GA PRONAĐEMO.

Samo znači da je sasvim okej da s vremena na vrijeme malo redefinišemo šta dajemo, šta dobijamo i u kojoj mjeri nas posao koji radimo ispunjava. Da se zapitamo šta sve jesmo naučili, šta bismo mogli, gdje vidimo sebe do kraja ove godine, a gdje za pet? Jer, potreba za promenom, i traženjem nečeg "boljeg" je usađena duboko u nas, i to što možda i imamo savršen posao ne znači da opet ne možemo biti nezadovoljni i imati potrebu da pređemo na novi nivo.

I, zapravo, ako već pričamo o snovim i poslovima, to je vjerovanto jedini pravi san kome treba težiti. Da rastemo, i prelazimo određene nivoe u sopstvenoj karijeri, težeći savršenstvu. Možda ga nećemo naći, ali vrijedi kotrljati se.


Ostale vijesti iz kategorije