21.11.2020

Filmska diva Goldie Hawn

Autor: Sonja Muratović

Goldie Jeanne Hawn rođena je 21. novembra 1945. godine u Vašingtonu. Bila je američka je glumica, producent, plesačica i pjevačica. Proslavila se u NBC-jevom programu komične komedije Rovan & Martin's Laugh-In (1968–70), prije nego što je dobila nagradu Oskar i Zlatni globus za najbolju žensku sporednu ulogu za nastup u filmu Cactus Flover (1969). 2003. godine osnovala je The Hawn Foundation koja obrazuje siromašnu djecu.

Hawn je odrastala u Marilandu i pohađala časove plesa od treće godine. Po završetku srednje škole studirala je dramu na Američkom univerzitetu i držala časove plesa.

Njena majka je bila učiteljica plesa i, prije slave, Hawn je nastupala kao balerina i go-go plesačica prije nego što su je primjetili na liniji limenki u Los Angelesu i pretvorili u TV komediju. Go-go je plesala i na televiziji, bosa u bikiniju, sa grafitima po cijelom tijelu. Čak i sada, sa 74 godine, objavljuje upečatljive video snimke na kojima pleše oko svog doma sa gotovo djetinjastim nedostatkom samosvijesti.

Pojavljivala se u filmovima poput There is a Girl in Mi Soup (1970), Butterflies Are Free (1972), The Sugarland Ekpress (1974), Shampoo (1975), Foul Plai (1978) ), Izgleda kao stara vremena (1980) i vojnik Benjamin (1980), za koje je nominovana za Oskara za najbolju glumicu za glavnu ulogu. Postala je poznata kroz svoje komičarske uloge u Rovan-u i Martinovoj TV emisiji Laugh-In (1968-70), usput zasluživši dvije nominacije za Emmi. Pored toga, Hawn je bila domaćin nekoliko specijalnih specijaliteta za CBS i ABC.

Hawn ima dvoje djece iz prethodnog braka sa Billom Hadsonom (1974-1980), glumca Oliverom Hudsonom i glumicu Kate Hudson.

Hawn ples vidi kao metaforu. „Kada govorim o plesu kroz život“, kaže ona, „zaista se tako krećemo. Tako se suočavamo danas, kako ulazimo u sobu, kako se izvlačimo i osjećamo da je ono što imamo u sebi dragocjeno i važno. “ U tim video zapisima, kaže ona, doživljava „napuštenost, a takođe i neustrašivost. Ako možete da se izrazite a da se ne plašite da izgledate glupo - plešite kao da niko ne gleda, zar ne? - Mislim da je to lijepa stvar. “