21.11.2020

Odvezeni vozom u vječnu istoriju

Autor: Aleksandra Lazarević

Davne 1910. godine preminuo je veliki pisac Lav Nikolajevič Tolstoj. Poput svog najpoznatijeg lika, Ane Karenjine, umro je na željezničkoj stanici.

,,Neka žive kako hoće, a ja ću živjeti kako ja hoću. Ja ne mogu živjeti drukčije nego po srcu, a vi živite po pravilima”, rekla je Tolstojeva heroina.

Knjiga ,,Ana Karenjina mu je donjela bogatstvo i vječnu slavu. I danas postoji milion žena poput Ane, velike ljubavi, preljube, skandali, licjemerna sredina koja jedva dočeka da nekoga osudi, nije se svijet mnogo izmjenio. Žene 19. i 21. v. su sestre, možda su ove starije bile u težem položaju, ali i ove mlađe se suočavaju sa brojnim nepravdama i osudama.

Mnogi su kukali da im je lektira ,,Ana Karenjina preobimna, da ne mogu da čitaju iscrpne opise, ali bilo je onih koji su uživali i na kraju čitanja završili sa suzama u očima. Koliko osuda, toliko i odbrana za Anu, a jedno je sigurno, ovaj lik se ne zaboravlja.

,,On se izvini i pođe u vagon, ali osjeti potrebu da je još jednom pogleda - ne samo zato što je bila vrlo lijepa, niti zbog elegancije i skromne gracije  koja se ogledala u cijeloj njenoj pojavi , već zato što je u izrazu njenog milog lica, kada je prošla pokraj njega, bilo nečeg osobito nježnog i umiljatog. Ovako je izgledao prvi susret Ane i Vronskog, na željezničkoj stanici sve počinje i sve se završava. Osjeća se magična privlačnost između ovo dvoje ljudi, a bal na kojem plešu mazurku će ih zbližiti i promjeniti njihove živote. Ta turbulentna ljubav puna strasti nas goni da čitamo knjigu bez prestanka.

Kažu da je majčinska ljubav najveća, ta konekcije se ostvaruje od dana rođenja djeteta pa do smrti. Kako je Ana mogla dati prvenstvo muškarcu i ljubavi, umjesto majčinstvu i sinu? Jedna mlada duša pod naletom nikad doživljene strasti i ljubavi posrće, ali pati za svojim sinom. Najemotivniji trenutak je poslednji susret majke sa sinom Serjožom.

Sredina zna da bude okrutna, jer kako je ona bivala gora prema Ani, tako je ona sve više psihički padala. Svjedoci smo da će ovoga uvijek biti, ljudi koji čine iste, ili gore stvari se kriju iza lažnog morala i najoštrije osuđuju. Ana je bila besprijekorna žena, mnogi su bili ljubomorni na njenu ljepotu i dobrotu, tako da su njen pad jedva dočekali. Zamilsite da danas žena uradi istu stvar, kako bi okolina reagovala? Pa na sličan način.

Ovo djelo pokazuje kompleksne likove koji su do detalja opisani. Svaka stranica zaslužuje da bude pročitana, jer je Tolstoj dobro poznavao ruski narod tog doba. Ovakve tipove ličnosti susrećemo i u našem vremenu, zbog čega je knjiga ,,Ana Karenjina zauvijek aktuelna.