20.11.2020

Spajanjem dva grada Budim i Pešta formiran je grad prepoznatljivog umjetničkog stila

Autor: Vladimir Fatić

Na današnji dan 1873. godine dva grada na desnoj i lijevoj obali Dunava Budim i Pešta spojeni su u jedan i formirali mađarsku prijestonicu Budimpeštu. Tako je postala jedan grad na obije obale Dunava.  Bila je drugo središte Austro-Ugarske, koja se raspala 1918. godine.

Svako od nas je makar jednom poželio da posjeti ovaj grad ili ga je već par puta posjetio. Kao glavni grad Mađarske, Budimpešta predstavlja ujedno i glavni politički, industrijski, kulturni i transportni centar zemlje. Zahvaljujući svom bogatom istorijskom nasljeđu, arhitekturi, vrhunskoj kuhinji i ostalo, ovo mjesto omiljena je destinacija turistima širom svijeta.

Važan broj u Budimpešti je broj 96. Značajna je godina 1896. kada je obilježeno 1000 godina od osnivanja mađarske države. Povodom tog jubileja sagrađena je većina objekata. Tako su dva zdanja koja dominiraju gradom budimpeštanski parlament i bazilika visoki 96m. Mađarski nacionalni parlament je jedan od simbola grada, a treći po veličini parlament u svijetu. Pored dominantne spoljašnje arhitekture, unutrašnjost objekta na svakog posjetioca ostavi očaravajući utisak. Bazilika svetog Ištvana (Stefana I) je izgrađena u čast mađarskog kralja. Pored simboličnog broja 96, njihova zajednička visina je i simbol podjednake važnosti crkve i države. Zakonom je zabranjeno da bilo koja građevina bude viša od njih, to je i razlog zašto u Budimpešti nema solitera.

Jedna u nizu atraktivnih građevina u gradu jeste Sečenjijev lančani most, koji spaja Budim i Peštu. Ono što je zanimljivo za most jesu različite anegdote. Jedna od njih jeste i priča o skluptoru. Ona počinje tako što se javnost rugala lavovima na ulazu jer nemaju jezik. To je veoma pogodilo skluptora i osjećao se posramljeno, pa je zbog toga skočio u Dunav. Zapravo lavovi imaju jezike koje se ne vide odozdo zato što leže na visokim kamenim blokovima. Ono što je fascinatno jeste pogled sa mosta, jer sa bilo koje strane da čovjek gleda ima predivan pogled.

Ono što ljude privlači da posjete ovaj grad pored fascinantne arhitekture jeste i odlična kuhinja. Mađarski specijaliteti su poznati širom svijeta i u svakom domaćinstvu poželjan dio menija. Glavna karakteristika njihove kuhinje jeste paprika. Najpoznatije jelo jeste gulaš koje vodi porijeklo iz mađarskih pašnjaka i naziv je dobio po čuvarima stoke. Najpoznatija mađarska torta na svijetu jeste Doboš torta. Njen tvorac je poslastičar Jozsef C. Doboš, koji je postao uspješan tokom noći. Torta je prvi put izložena na izložbi, zahvaljujući kojoj je postigla uspjeh. Doći do parčeta ove torte je predstavljao pravi luksuz u to vrijeme.

Poznati mađioničar Hari Hudini je iz Budimpešte. Prava ikona pop kulture zahvaljujući svojim vještinama i sposobnosti privlačenja publike.

Svako ko posjeti ovaj grad rado preporučuje krstarenje Dunavom. Jer na ovaj način se može kvalitetno sagledati grad. Istovremeno uživati kako u pogledu tako i u zvucima rijeke koja u sebi nosi ispričanu priču ovog grada i miliona ljudi koji ga godišnje posjeti.

 

Photo: riopricesaputovanja/ travelmagazine