20.11.2020

Geoglif mačke star 2000 godina urezan u pustinjski kamen

Autor: Esma Sarić

Golemi geoglif mačke koja se odmara otkriven je u peruanskoj pustinji Nazci. Naskanske linije, kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a, poznate i kao geoglifi, veliki su crteži urezani u kameni teren pustinje, a nastali su prije 2.000 godina. Naučnici još nisu otkrili razlog za postojanje ovih golemih crteža, budući da nema dokaza da je čovjek u Nazci prije 2000 godina imao sposobnost letenja. Ostaje misterija i kako su nastale ove tvorevine.

Naučnici vjeruju da je novootkrivena figura mačke nastala stvaranje udubljenja na kamenom terenu pustinje primitivnim alatima. Ovaj teren je poznat i po drugim crtežima životinja, poput ptica, majmuna, velikih biomorfnih likova pauka, lame, čovjeka…

Impozantna su i sasvim nerazjašnjena tajna daleke prošlosti. Moguće ih je vidjeti jedino iz zraka ili s povišene točke. Novootkriveni crtež mačke ostao je nezamijećen sve donedavno kada su stručnjaci stvarali planove za izgradnju novog puta koji vodi do vidikovca.

Kada se izgradi, vidikovac će posjetiteljima omogućiti pogled na ostale geoglife Nazce.

"Figura je bila jedva vidljiva i samo što nije nestala, jer se nalazi na prilično strmoj padini koja je sklona prirodnoji eroziji", stoji u priopćenju peruanskog ministarstva kulture te se dodaje da je geoglif, dugačak oko 37 metara, očišćen tijekom prošlog tjedna.

Johny Isla, glavni peruanski arheolog za linije u Nazci, novinskoj agenciji Efe je kazao da je mačka nastala prije kulture naroda Nazca, koji je stvorio većinu figura od 200. do 700. godine nove ere.

Kaže da zapravo potječe iz kasne ere kulture Paracasa, koja je trajala od oko 600. godine prije Krista do 200. godine nove ere u dolinama Chincha, Pisco i Ica, južno od Lime. 

"Do tog smo saznanja došli uspoređujući ikonografije. Primjerice, tekstil iz Paracasa prikazuje ptice, mačke i ljude koji se mogu jednostavno usporediti s ovim geoglifima", rekao je.

Foto: Pexels

Ostale vijesti iz kategorije