17.10.2020

Od malih nogu velika ljubav prema vaterpolu

Autor: Višnja Cvetković

Zbog uspjeha, mladi se često odvajaju od svojih porodica. Neki od njih odlaze u druge sredine, kako bi dostigli najbolje rezultate i stvorili ime koje će pamtiti cijeli svijet. Mladi vaterpolista Milan Lalić je jedan od njih. Napustio je svoj rodni grad kako bi ostvario karijeru koju zamišlja od malih nogu, i osvojio je brojne medalje. Sa nama je podijelio utiske o dosadašnjim rezultatima, životu u novoj sredini i njegovim daljim planovima.

1. Šta te motivisalo da se baviš vaterpolom, a ne nekim drugim sportom?

Mislim da je more imalo veliki uticaj na mene, jer sam živio na samoj obali mora u Kumboru, mjesto u Herceg Novom. Volio sam da plivam, i od malena me je tata vodio na vaterpolo utakmice, gdje sam sebe zamišljao u bazenu umjesto tih igrača. Sa tri godine sam počeo da se bavim plivanjem a kasnije i sa vaterpolom. Trenirao sam razne sportove, ali  nigdje se nisam pronašao kao u tome jer ljubav prema vodi i vaterpolu ne prestaje. 


2. Svoju karijeru si počeo u PVK Jadran. Kakve te uspomene vežu za taj tim?


Prošao sam komplet plivačku i vaterpolo obuku VK ''Jadran'', za koji mogu da kažem da je jedan od najboljih klubova u Evropi. Tamo sam proveo mnogo godina i vežu me samo lijepe uspomene: treneri, medalje, takmičenja, drugarstvo koje dan danas traje. Uvijek se sjetim lijepo provedenih godina u mom matičnom klubu.


3. Zašto si prešao da igraš za VK Stari Grad iz Beograda? Koje su razlike između ta dva tima?


 U ,,Jadranu’’, konkurencija je bila prejaka. Zbog mog daljeg napretka odlučio sam se na odlazak u vaterpolo klub ''Satri Gard'' iz  Beograda. Razlika je velika. ,,Jadran'' je najveći klub u Crnoj Gori i uvijek je kandidat za trofeje, kako u domaćim tako i u evropskim takmičenjima. Dok VK ''Stari Grad'' je noviji klub, koji je tek krenuo da stvara svoje ime. Mladim igračima se daje velika šansa i iz godine u godinu napreduje. 


4. Kada si prvi put došao u novi tim, pretpostavljam da je bilo teško. Kako su te prihvatili igrači i o čemu si razmišljao u tom trenutku?


U početku imao sam strah kako ću biti prihvaćen. Nakon toliko godina mijenjam sredinu, ali sam bio pozitivno iznenađen. Od direktora kluba, trenera do momaka iz ekipe bio sam besprekorno  prihvaćen. Pomogli su mi da se vrlo brzo prilagodim novoj sredini i šta god je trebalo, bili uz mene.


5. Kako se nosiš s time da si dugo razdvojen od porodice?


Mogu da kažem da mi to najteže pada. Takmičenje traje do kraja decembra, faktički sam kući samo za praznike. Ali navikao sam na to, stalno se čujemo. Jednostvano znam da mora tako da bude, jer ako sam ja srećan i oni su.


6. Igraš za prvi tim VK ,,Stari Grad’’, koje su ti prednosti? Da li imaš u sebi dodatnu dozu odgovornosti?


Mi smo vrlo mlada ekipa, ja sam među starijim igračima. Prednost je što imam veliku minutažu i što igramo jaku Super Ligu Srbije u kojoj su imena poput  Miloša Ćuka, Strahinje Rašovića, Gavrila Subotića i još mnogo kvalitetnijih igrača. Ovo mi omogućava da napredujem i budem bolji. Veoma vodim računa o ponašanju kako u bazenu, tako i van njega kako bi što bolji uticaj imao na mlađe igrače.


7. Povrijeđen si na poslednjoj utakmici, kako je to uticalo na nastavak tvoje igre? 


Da, zadobio sam udarac u predjelu glave. Svi težimo da se povrede ne dešavaju ali to je sastavni dio sporta. Uticaće na kondiciju jer je deset dana van bazena mnogo ali daću sve od sebe da to što prije nadoknadim.


8. Kakav odnos imaš s ostalim igračima i kako se slažete kao ekipa?


Ovo je moja treća godina u VK '' Stari Grad'', ekipa se nije mijenjala. Odnos između igrača  je sjajan. Sa svima imam odličan odnos i držimo se kao mala porodica.


9. S obzirom na situaciju s koronom virusom, koliko često trenirate?


Situaciju s koronom virusom pomno pratimo. Odradili smo testove prije početka lige. Na naše treninge to ne utiče jer i dalje treniramo dva puta dnevno.


10. Koliko se razlikuju treninzi i utakmice u ovom periodu u odnosu na prethodne?


Trenizi se ne razlikuju ali utakmice da. Svi znamo da se sport igra radi publike. Mnogo je tužno kad izađete da igrate utakmicu, a na tribinama nema nikoga. Iskreno se nadam da će se ovo što prije završiti i da će publika generalno moći uživati u sportu.


11. Kako bi komentarisao dosadašnje utakmice i pripreme?


Mi smo se plasirali u Super ligu Srbije. Malo smo lošije krenuli sa rezultatima ali kao jedna od najmlađih ekipa lige daćemo sve od sebe da budemo bolji iz kola u kolo. To ćemo postići jakim trenizima i utakmicama. Nadam se da ćemo ostvariti taj cilj.


12. Koja su ti očekivanja za naredni period?


Nadam se da će moj tim pokazati da vrijedimo. Ostati u društvu velikana, što bi za jednu ovakvu ekipu bio veliki uspjeh. Nikad ne razmišljam unaprijed toliko nego se trudim da tu gdje jesam dam svoj maksimum.


13. Gdje bi volio da nastaviš karijeru?


Želja mi je da napredujem iz godine u godinu. Nadam se da ću što prije zaigrati u nekoj od najjačih liga u Evropi.


Foto: Privatna arhiva


Ostale vijesti iz kategorije