16.10.2020

Slika Dorijana Greja

Autor: Andrea Čvorović

’Treba poznavati život Vajldov da bi se uživalo u njegovim djelima.“ 

Gore citiranu rečenicu rekao je Miloš Crnjanski, a Oskrar Vajd jeste pisac koji je rođen na današnji dan 1854. godine u Dablinu. 

Jedini roman koji je objavio i zahvaljujući kome je stekao veliku slavu jeste Slika Dorijana Greja. 

''Ništa ne može izlečiti dušu osim razuma, kao što ništa ne može izlečiti razum osim duše.'' Vajld

Po samom imenu se može naslutiti da roman zapravo govori o mladiću pod imenom Dorijan Grej. Njegov portret slika umjetnik Bazil Holvard. 

Zanesen Dorijanovom ljepotom,  umjetnik u sliku unosi sva svoja osjećanja prema mladiću. Kada je portet završen, Bazil ga je pokazao svom prijatelju koij opčinjava Dorijana teorijama o hedonizmu što dovodi do toga da njih dvojica postaju prijatelji. 

Uskoro Dorijan postaje obuzet idejom prolaznosti ljepote i mladosti i iz očaja želi da njegov portret stari umjesto njega. Tako on dobija priliku za potragom novog i boljeg života, a njegov portret stari. 

Nakon osamnaest godina Dorijan ostaje mlad, ali ne i njegov portret. Zbog toga Bazil posjećuje Dorijana kako bi ga upoznao sa glasinama koje o njemu kruže. Tu dolazi i do toga da umjetnik moli Dorijana da se pokaje zbog svoje želje, međutim za to je kasno. 

Zbog nezadvoljstva, dolazi i do toga da Dorijan ubije Bazila, a kasnije i do toga da donese odluku da uništi portet. 

Međutim, priča romana završava tako što sluge nalaze Dorijana mrtvog i starog sa nožem u srcu dok portret ponovo pokazuje lijepog mladića. 

‘’… Njega je mučila živa smrt vlastite duše. Bazil je naslikao sliku, koja mu je razorila život. To nije mogao da mu oprosti. Slika je bila svemu kriva. Bazil mu je rekao stvari koje se nisu mogle podneti, a koje je on ipak strašno podneo. Ubistvo je bilo samo ludilo jednoga trenutka…’’

Foto: biografija.org


Ostale vijesti iz kategorije