24.12.2019

"Gospođa Bovari" oduševila podgoričku publiku

Autor: Anđela Micić

(foto: mondo.me)

Priču o prolaznosti života, snovima i nesretnoj ljubavi na Veliku scenu Kulturno umjetničkog centra "Budo Tomović" donijeli su mladi crnogorski glumci Anđelija Rondović, Slaviša Grubiša, Zoran Dragičević i Jovan Dabović.

“Gospođa Bovari” rađena je po romanu slavnog francuskog pisca Gistava Flobera, u režiji Zorana Rakočevića, po dramatizaciji Vaska Raičevića, dok je dramaturgiju uradila Dragana Tripković, a u produkciji Alternativne tetatrske aktivne kompanije (Atak) Podgorica i CZK Plužine.

Izvođenje predstave ,,Gospođa Bovari” publiku je, sudeći po reakcijama, dotaklo i navelo na preispitivanje. Što je i suština umjetnosti. Da nešto u čovjeku probudi, oživi, ispita, rasvijetli.

Ovo je priča o ženi koja je nesretna i nemoćna da to promjeni. Osjeća strast, ima želje, ali je uobičajeni i moralni modeli onemogućavaju da ih ispuni. Na sceni se smjenjuju očaj, ukradeni i rijetki trenuci sreće, izbjegavanje istine kao kakve bolesti, bijeg od sebe samog.

Atmosfera se dodatno usijava kada glumci odstupe od uobičajenog scenarija, kako bi publici približili suštinu priče. Na kraju, kada je odigrana posljednja scena, uslijedio je gromoglasan aplauz koji je potrajao nekoliko minuta. Ocjene publike su sjajne, a mi smo i glumce pitali za utiske.

Glavna junakinja koja oživljava lik Eme Bovari, Anđelija Rondović, zahvalila se svima koji su došli da ih podrže i gledaju, ali i uputila kritiku na račun pojedinih gledalaca koji su u toku predstave ostavili svoje telefone uključene, te se u jednom dijelu mješao glas glumaca i zvuk mobilnog telefona.

Međutim, ako izuzmemo ovaj dio, Rondović je zadovoljna sinoćnjom izvedom nje i trojice kolega.

"Očekivala sam da se samo mi pokupimo, damo sve od sebe, budemo dobri, onoliko koliko možemo s obizom da sad nemamo često igranja ove predstave iz ovih ili onih razloga. Želimo da igramo, i da igramo dobro, naravno, đe god. ”

Uloga gospođe Bovari Anđeliji je draga iz posebnih razloga. "Rijetko kad dobijete priliku da budete jedna žena među toliko momaka. Obično je suprotno jer se tako i pišu tekstovi i tako se postavljaju drame. Imate jednu žensku ulogu, onako, skrajnutu.” – objašnjava glumica.

Jovan Dabović, kome je pripala uloga ljubavnika gospođe Bovari, kaže da je zadovoljan reakcijama publike, ali da je očekivao veću posjećenost. Kao i Anđeliju, za ovu predstavu vežu ga posebne emocije.

"Nas četvoro zaista volimo ovu predstavu, baš je volimo i radili smo je sa merakom, radili smo je strpljivo u neuslovima i napravili smo mislim dobru priču kolko se moglo napraviti od ovoga teksta koji je vrlo štur, ali opet smo dali neki život svim tim ljudima. Voljeli bi da igramo što više, naravno. E sad, to ne zavisi samo od nas nego od produkcijske kuće, od pozorišta i od svega ostalog. “ –kaže Dabović.

Glumce u narednom periodu očekuju novi projekti, premijere i nova glumačka iskustva. Anđeliju Rondović gledaćemo u predstavi ,,Svako ima nešto svoje”, koja govori o vršnjačkom nasilju a premijerno je prikazana prošle srijede, dok Jovana Dabovića 21. januara očekuje premijera opere ,,La Boheme” u Crnogorskom narodnom pozorištu.

“Gospođa Bovari” do sada je igrana u Kolašinu, Tivtu, Podgorici i Plužinama. Izvodi se u okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena - DEUS, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavni grad Podgorica. 

Ostale vijesti iz kategorije