01.08.2020

Janko Komatina: "Kad pravim tortu, dam sve od sebe"

Autor: Jelena Šoškić

Student Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Janko Komatina torte je počeo da pravi iz hobija, a sada je svoju ljubav prema slatkišima pretvorio u posao. Iz dana u dan mu pristiže sve više porudžbina, a svoje obaveze usklađuje s uspjehom, jer uživa u procesu. 

"Sa pravljenjem torti sam počeo tako što se meni i drugovima prijelo nešto slatko, i ja reko ajde probaću da napravim nešto, tu sam smućkao prvi kolač sa bananama, jagodama i plazmom, posle toga su uslijedile torte, jedna pa druga pa treća...ovo radim sa velikom količinom ljubavi, kad god pravim tortu bila za mene ili za nekog drugog dam sve od sebe i posvetim joj se maksimalno, tako da mi ovo nije neki teret za sada uživam u tome."


Da su njegove torte pravljene od kvalitetnih sastojaka i da možemo govoriti o pravom, domaćem ukusu svjedoče brojni pozitivni komentari koji pristižu na Jankovu adresu. Recepte smišlja sam, ali inspiraciju traži i na Youtube - u i na društvenim mrežama. 

"Moje torte nisu uobičajene, nema kora u njima niti filova kako bi ljudi rekli "margarinuše" stvarno koristim sve kvalitetne sastojke, što ljudi cijene i poručuju, baš je svaka torta da kremasta i mekana i sočna. Youtube je veoma koristan kad su u pitanju tutorijali za pravljenje stvari i ukrasa od čokolade kao i ideje za same torte. Ima par recepata koje sam našao na instagramu, par sam sam osmislio, par njih jos usavršavam."


Za uspjeh je zaslužna posvećenost i istrjanost u onome što radiš, ali i pomoć prijatelja i ljudi koji te podržavaju. U Jankovom slučaju tu je i veliki broj onih sa društvenih mreža. 

"Da nije bilo tvitera i par bližnjih prijatelja koji su mi ukazali na to da mogu da prodajem torte i da svoj hobi koristim i da zaradim dinar za sebe da olakšam ocu, ne bih ni počeo, tako da bih rekao JEDNO VELIKO HVALA tim osobama, i ljudima sa Tvitera!"

Janko ima mnogo ideja kada su u pitanju novi ukusi, ali kako kaže taj dio mu ide sporije, baš iz tog razloga. Ipak, uskoro će proširiti ponudu sa dvije, tri torte od kojih će jedna biti od kokosa. Kada je u pitanju dekoracija, kojoj pridaje posebnu pažnju ubrzo će sve sladokusce obradovati novim, interesantnim ukrasima za koje je siguran da će biti pravi "hit". 



Kako veliki broj mladih razmišlja da svoj hobi pretvori u posao, pitali smo Janka kako bi ih posavjetovao: "Rekao bih svakome ako misli da može da uspije i ako vidi priliku u tome da ne oklijeva nego neka proba jer posle može žaliti za time, a nema goreg osjećaja nego kad čovjek žali za nečim."

 

FOTOGRAFIJE: Lazar Vujović i Vuk Vujović