01.08.2020

Pančićeva ledena ljepotica

Autor: Milena Radonjić

Živi fosil svjetske flore, zagonetka koja i dalje jedri ‘’naučnim krugovima’’, pronađena je na današnji dan 1877. godine. Planina Tara, zaseok Đurići, u tadašnjoj Srbiji kada se inteligencija konačno ‘’diže’’na svoje noge. Josif Pančić u tom vremenu otkriva njegovu omoriku, ljepoticu, a

prvi put je čuo za nju čak 22 godine ranije, u okolini užičkog kraja. Šest godina kasnije, nije uspio da je pronađe, pa nekako slično, kao u bajci o Pepeljuzi,četiri godine potom, ‘’razglasio’’ je po čitavoj Srbiji da se za potrebe Velike škole iz Zapadne Srbije, dostave grane šišarki iz cjelokupnog kraljevstva prirode, pa je među poslatim, ‘’zalutao’’ par cipelica, odnosno dvije grane omorike, ali nije zabilježeno odakle su donijete, I ko je poslao. Potraga se nastavlja već naredne godine, kada Josif sa svojim učenicima prolazio što će se kasnije ispostaviti , prirodnim staniptima omorike, ali nije bilo uspjeha.

Naučna bajka prvi put na njemačkom jeziku

Konačno, Pančiću se ‘’posrećila’’ omorika koju je našao u Zaovinama, i ta ‘’naučna’’ bajka bilježi se na njemačkom jeziku u članku naziva ‘’Jedan novi četinar u Istočnim Alpima’’, a opis biljke bio je u skladu sa latinskom antikom i uzusima. Kao što se i očekivalo, odmah je došlo do kritike u

naučnim krugovima, ali na kraju je princ, to jest’ Pančić pobijedio.

Svoju ledenu ljepoticu poronalazio je i u drugim prirodnim staništima, a gotovo šezdeset godina asnije, Karlo Maly,otkriva nalazište omorike na Mitrovcu. Zanimljivo je da su sva nalazišta ovog drveta, zaštićena kao strogi rezervati prirode; Zvijezda, Karaula Štula, Crveni potok, Crvene stijene, Bilo, Podgorušica, Ljuti brijeg.

Snažna i izuzetna omorika, koristila se u vrijeme Rimsko, zarad izdržljivosti, jer se pokazala djelotvornom za podupiranje rudničkih jama u Bosni.

Jedva deset godina nakon otkrića, princ Pančić umire, a kao što negdje slijedi u bajkama, ili pak životnim pričama velikih ljudi, on je sahranjen u sanduku načinjenom od Omorike, i to na vrhu Kopaonika, čije je ime – Pančićev vrh.


Foto: Tara planina

Ostale vijesti iz kategorije