31.07.2020

Ko u čuda vjeruje, taj čuda i stvara

Autor: Anđela Micić

“Ne treba nam čarolija da promjenimo svijet. Već nosimo svu potrebnu snagu unutar sebe: imamo moć da zamislimo bolje.” – Dž. K. Rouling 

Prije nego što je izdala svoju prvu knjigu, odbilo ju je dvanaest izdavača. Deset godina trajao je put do uspjeha, posut nemaštinom, porodičnim tragedijama, depresijom. Uprkos svemu tome, u sebi je otkrila magiju, misli pretočila u riječi, pa na papir. Tako je nastalo djelo o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu – Hariju Poteru.

Ovo je priča o autorki istog – Džoani Rouling, koja danas proslavlja 55. rođendan. I nije da nema razloga za slavlje. Planetrano je popularna, na listama najprodavananijih pisaca, jedna od najuticajnijih žena na svijetu, jedina Britanka na ,,Forbsovoj” listi bogatih. A šta je prethodilo ovakvom životu?

Kad god bi govorila o svojoj životnoj priči, Rouling bi istakla kako je saga o Hariju Poteru promjenila njen život i spasila je siromaštva, što i jeste istina. Međutim, put do uspjeha i ubiranja plodova rada bio je dugačak i nimalo lak. Ljubav prema pisanoj riječi datira od djetinjstva, ali do izražaja dolazi u najtežim životnim trenucima, kada ostaje bez majke, a poslje nekog vremena i sama postaje samohrana majka dvogodišnje djevojčice. Taj period života opisuje kao upoznavanje najmračnijih djelova svoje ličnosti, onih sa kojima se niko ne želi upoznati. Bitka sa depresijom u jednom je trenutku toliko uzela maha da je Roulingova pokušala da se ubije. Nikada se nije sramila da o tome priča i naglašavala je kako se Hari Poter vjerovatno ne bi ni desio da joj život nije poslao iskušenja koja su tada izgledala kao izbor između života i smrti, ples na litici. Zato se i Hari mnogo puta suočava sa smrću, boreći se protiv sila zla.

Od trenutka kada se rodila ideja o knjizi, svo slobodno vrijeme koristila je za pisanje i to je bio onaj lakši dio posla. Teži je uslijedio kada je trebalo naći izdavača. Sačekalo je prvo odbijanje, drugo, treće. I tako se nastavilo. Činilo se da u viziju Roulingove niko ne vjeruje, ali ona čak ni tada nije prestala da vjeruje da će jednog dana svi znati za njenog junaka. Čak dvanaest izdavača odbilo je objaviti knjigu, a trinaesti je Rouling dao šansu iz jednog neobičnog razloga. On je knjigu pročitao svojoj ćerki koja je zatražila nastavak. Tako je počeo zvjezdani put Harija Potera i konačno, dugo čekani uspjeh njegove autorke.

Saga o omiljenim dječjem junaku dobila je sedam nastavaka, postala jedna od najprodavanijih knjiga na svijetu, a ekranizacija filmova o Hariju Poteru donjela je ogromne prilive novca filmskoj industriji, Roulingovoj i glavnim glumcima koji su nakon uloga u kultnom ostvarenju nastavili da grade uspješne karijere. Knjige su prodate u 400 miliona primjeraka i prevedene na 69 jezika. Što se tiče filmova o najpoznatijem čarobnjaku, svrstani su na liste najprofitabilnijih ostvarenja svih vremena, a glavni glumac (Danijel Redklif) je od ove uloge zaradio čak 110 miliona dolara. Roulingova je u jednom danu za 24 sata prodala 8,3 miliona knjiga ,,Hari Poter i relikvije smrti”. Danas je njeno bogatstvo gotovo neprocjenjivo.

Od samohrane majke na rubu siromaštva do jedne od najuspješnijih književnica današnjice. Ovo bi mogao bi da bude scenario za film, ali nije. Za razliku od života njenog junaka, Harija Potera, životna priča Roulingove nije fikcija već realan prikaz ringa u kojem se svi nasumice borimo, primamo udarce, padamo, a razlikuje nas samo jedno – sposobnost da ustanemo. Taj se ring zove život. U tom je ringu Roulingova pobjedila. Ustvari, razlikujemo se po još nečemu. Sposobnosti da vjerujemo u čuda. Ona je vjerovala, zato je čuda i stvarala.


Foto: consequenceofsound.net

Ostale vijesti iz kategorije