02.06.2020

Studenti ponovo u domovima

Autor: Anđela Micić

Javna ustanova Dom učenika i studenata – Podgorica otvorena je nakon nešto više od dva mjeseca. Domovi su obustavili rad 13. marta usljed pojave pandemije virusa COVID19. Zaposleni su u tom periodu radili od kuće, osim onih koji su zaduženi za

održavanje i obezbjeđenje objekata i dežurstva.

Na poslednjoj sjednici kriznog štaba ove ustanove, ustanovljeno je da u istoj nije bilo zaposlenih koji su zaraženi virusom COVID19. Tada je razmatrana i mogućnost otvaranja objekata za pružanje usluga smještaja i ishrane studentima u narednom periodu, u skladu sa uputstvima Nacionalnog koordinacionog tijela i uz podršku Ministarstva prosvjete.

Domovi su ponovo otvoreni u petak. Kako se bliži ispitni rok, tako se i bivši stanari vraćaju u svoje sobe. Sada ih očekuje nešto drugačiji red nego ranije. Naime, zaposleni i studenti dužni su da nose zaštitne maske, poštuju socijalnu distancu i vode računa o higijeni prostora koji koriste. U sobama može boraviti najviše dvoje. Zabranjena su okupljanja i žurke. Kako je ranije najavljeno iz Ministrastva prosvjete, u cilju lakšeg prevazilaženja krize koju je izazvala pademija, studentima je omogućeno besplatno korištenje menze i vešeraja, a oslobođeni su i plaćanja stanarine.

Prije njihovog dolaska, uslijedilo je generalno čišćenje objekata. Konkretno, u objetku I faze studentskog doma, izvršeno je čišćenje kvartova, hodnika, recepcije, sanitarnih čvorova, kancelarija i čitaone. Shodno preporukama Instituta za javno zdravlje, izvršena je deratizacija recepcije i hodnika prvih spratova, kao i dezinfekcija kompletne recepcije, za šta je unajmljena specijalizovana firma. Kako bi obezbjedili poštovanje socijalne distance, objekat sada ima poseban ulaz i poseban izlaz. A računa se vodilo o svim aspektima.

,,Na recepcijskom pultu je postavljen zaštitni panel od pleksigasa kako bi se onemogućio direktan kontakt radnika, koji su zaduženi za komunikaciju sa studentima i samih studenata. Na ulazu je postavljena dezobarijera, a izvršeno je i vidno obilježavanje rastojanja od dva metra, za studente koji čekaju na usluge recepcije. Na ulazu je dozer za suvo pranje ruku, a rad čitaonica je takođe prilagođen preporukama Instituta za javno zdravlje. Ograničen je broj mjesta i neophodno je da između svake klupe bude razmak od po dva metra.” – objašnjava Gordana Mrdak, upravnica I faze.

Trenutno stanje pokazuje svijest, kako zaposlenih, tako i stanara doma. I jedni i drugi pridržavaju se propisanih mjera. Atmosfera je, mimo novih pravila, kao i ranije. U čitaonama ćete čuti priče o ispitima, na hodnicima pozdrave i usputna pitanja, u dvorištu neobavezna ćaskanja. Ono što je vidno drugačije je izostanak gužvi i okupljanja. A to je još jedan dokaz da smo svi koji ovde boravimo, ipak naučili važne lekcije koju su nam servirane na ne tako prijatan način.

U cilju što bolje komunikacije sa studentima, I faza će uskoro dobiti Vajber grupu, u koju će moći da se učlane svi stanari. Ista će služiti za brzo i efikasno riješavanje problema stanara, međusobnu komunikaciju i razmjenu mišljenja o svim stvarima koje se tiču života u domu.

Ostale vijesti iz kategorije