02.06.2020

Ko je inspiracija poezije Tomasa Hardija?

Autor: Laguna.rs

Foto: ko.play-azlab.com

Tomas Hardi je rođen 2. juna 1840.u Hajer Bokhemptonu, u parohiji Stinsford u Dorsetu, kao najstarije od četvoro djece Tomasa i Džemime Hardi. Od malena studiozan i sklon samostalnom obrazovanju, Hardi se okrenuo proučavanju poezije, te prve stihove piše 1860. godine 1891.Tomas Hardi objavljuje Tes od roda D’Erbervila (Tess of the d’Urbervilles), roman koji su neki kritičari smatrali nemoralnim, ali su njihovi komentari u ovom slučaju bili umjereni u odnosu na one koje će izazvati Neznani Džud (Jude the Obscure) 1895. godine. Nakon takvog prijema, Hardi će napustiti pisanje proze i posvetiti se poeziji.

Iako je godinama u braku Tomasa i Eme Hardi vladalo otuđenje, neke od najljepših njegovih pjesama inspirisane su upravo odnosom sa Emom. Godine 1898. objavljuje Wessex Poems, kolekciju pjesama u kojoj su se našle i prerađene verzije pjesama iz 1860. godine.

1912. godine Ema umire, a Hardi, duboko pogođen kajanjem, piše pjesme koje se smatraju vrhuncem njegovog poetskog izraza (After a Journey, The Voice, Poems of 1912-13). Hardi se ponovo ženi 1914. Njegova izabranica Florens Emili Dagdejl, gotovo četrdeset godina mlađa od njega, zaslužna je za Hardijevu produktivnost u starijim godinama, jer se predano starala o njegovom zdravlju, udobnosti i privatnosti.

Tomas Hardi je umro 11.januara 1928.godine, odlikovan raznim počastima, uključujući i Orden za zasluge, 1910.