01.06.2020

Četrdeset najljepših država na svijetu

Autor: Conde Nast Traveler

Foto: Inviul

Svaka država svijeta je riznica ljepote - razmislite o lokalnoj kuhinji, revolucionarnoj arhitekturi i još mnogo čemu. Ipak, ljepotu je teško izmjeriti, zato smo Svjetskom ekonomskom forumu prepustili ovaj zadatak. Naime, svake godine se objavljuje izveštaj o konkurentnosti putovanja i turizma. Riječ je o istraživanju kojim se zemlje ocjenjuju prema različitim kriterijumima: od bezbjednosti do životnog vijeka, čak i prirodnih resursa. Poslednje uzima u obzir detalje poput životinjskog svijeta, broja mjesta koja su na UNESCO-voj listi svjetske baštine i „atraktivnost prirodnih dobara“. Rezultati iz 2019. su, kao i prethodnih godina, zapanjujući.

Izvukli smo prvih 30 zemalja iz odjeljka „atraktivnosti“ u izveštaju SEF-a, a zatim anketirali putopisce i dodali njihove predloge. Evo koje zemlje su se našle na listi najljepših.

Kostarika

Lako je utonuti u pura vida (čisti život) kada ste okruženi vodopadima, pustim plažama i zaštićenim džunglama. Nacionalni park ostrva Kokos, jedino ostrvo na istočnom Tihom okeanu sa prašumom, jedina je ronilačka destinacija svjetske klase koja je prepuna morskih pasa, morskih kornjača i delfina. Nacionalni park La Amistad je još jedno jedinstveno mjesto, sa šumama i dolinama čija se priroda čini nestvarnom.

Island

Smješten tik ispred Arktičkog kruga, Island je postao jedna od najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija. Milioni putuju do ostrvske nacije kako bi svjedočili nekim od najlepših prizora na svijetu, od uzdignutih vulkana do blistavih vodopada i podzemnih pećina. Jokulsarlon, najdublje ledničko jezero u zemlji, poznato je po veličanstvenim plavim lednicima i fokama. Crni pjesak na plažama Reinisfjara prava je atrakcija, a ove plažu su idealno mjesto za fotografisanje.

Novi Zeland

Novi Zelandu skriva pejzaže koji oduzimaju dah. Planine, jezera, više od 9.000 kilometara obale. Pogledajte samo polja ružičastih i ljubičastih lupina na jezeru Tekapo; ili Milford Sound, planinski fjord, gdje imate osjećaj kao da ste u filmu o Gospodaru prstenova. A ovo je tek dio svega što vas očekuje u ovoj nevjerovatnoj zemlji.

Austrija

Austrija je zemlja bajki. Čudno je da Dizni nije napisao bajku inspirisanu selom Hallstatt. Alpski dio zemlje privlači posjetioce iz cijelog svijeta, bilo da se radi o skijaškim padinama Tirola, planinarskim stazama Insbruka ili ledenim pećinama Eisriesenvelt Verfen. Ono što nikako ne biste smjeli propustiti je nacionalni park Hohe Tauern. Blizu je Salzburga, a odlikuje ga savršena kombinacija planina prekrivenih snijegom i prostranih brda.

Dominikanska republika

Ukoliko ste čovjek od akcije, Dominikanska republika je vaša idealna destinacija. Tamo se redovno organizuju posjete udaljenim i skrivenim plažama. Na poluostrvu Samana nalazi se splav Plaia Bonita. Kristalno čista voda idealna je za ronjenje. Ako ste za prirodu, uputite se ka Nacionalnom parku Los Haitises na sjeveroistočnoj obali ostrva. Svojim jedinstvenim krečnjačkim formacijama stijena i šumama, park je jedno od najlepših mjesta u Dominikanskoj republici - a možda čak i na čitavim Karibima.

Kanada

Kanada je riznica prirodnih ljepota, pa je teško izdvojiti samo nekoliko mjesta za obići. Ali kada bi birali, krenuli bismo udaljenim Nacionalnim parkom planina Torngat Mountains, zemljom polarnih medvjeda, glečerima i fjordovima i nizom planina koje vjerovatno nikada nećete zaboraviti. Svaki od 48 nacionalnih parkova u zemlji vrijedan je posjete i svaki nudi nezaboravno iskustvo.

Norveška

Norveška je zemlja planina i fjordova. Geiranger fjord i Naeroi fjord na spisku su UNESCO-a i nalaze se na jugozapadu zemlje. Nude mirniji obilazak, a ako ste za avanturu, tu je stijena Trolltunga u Hardanger fjordu. Ova izbočena stijena nalazi se oko 2300 metara iznad jezera Ringedalsvatnet i pruža spektakularan pogled. Ne zaboravite na ostrva Lofoten, smještena na sjeverozapadnoj obali zemlje.

Švajcarska

Smeštena u Alpima, Švajcarska je jedna od najlepših zemalja na svijetu, bez obzira koje godišnje doba izabere za posjetu. Ipak, zimsko vrijeme donosi posebnu čaroliju, uzbuđenje na skijaškim stazama i gracioznost zaleđenih jezera. Kako bi u potpunosti doživjeli ovu zemlju, odmarajte se u selu Zermat, mjestu u kom zagađanosti vazduha gotovo da i nema. Ako niste ljubitelji skijanja, ljetnja posjeta Švajcarskoj uvijek je dobra ideja. Ženevsko jezero i prirodni bazeni uz rijeke i jezera ispuniće sva vaša očekivanja.

Mauricijus

Mauricijus je jedno od najlepših i najdostupnijih tropskih ostrva na istočnoj obali Afrike. Instagram i Pinterest stvorili su novo interesovanje za ovu zemlju zahvaljujući „podvodnom vodopadu“. Kada tome dodate tirkizne lagune i mora bogata biljnim i životinjskim vrstama, jasno je žasto se Mauricijus nalazi na ovoj listi.

Meksiko

Dom 67 nacionalnih parkova i više od 5.000 milja obale svrstavaju Meksiko na sam vrh ove liste. Niz divljih plaža gdje se možete osamiti i uživati, pećine i vodopadi dužine 3 000 metara samo su neke od atrakcija Meksika. Ova zemlja velike napore ulaže u zaštitu životnjskog svijeta, o čemu svjedoči rezervat Monarch, koji svake jeseni dočekuje milione leptira, dok je stanište kitova u El Vizcainu važno mjesto za razmnožavanje sivih i plavih kitova.

Australija

Prirodne ljepote Australije su bez premca. Pješčana stijena Uluru jedno je od najljepših mjesta za posjetiti, bilo da za to izaberete let helikopterom ili pješačenje.

Šta je još obavezno za vidjeti? Ostrvo Tasmaniju. Planinsko područje ostrvske države i netaknuta obala izuzetno su lijepi.

Grčka

Grčka je možda najpoznatija po arhitekturi Atine i primorskim scenama na Santoriniju, ali ona je mnogo više od toga. Ima preko 6 000 ostrva, a svako nudi niz atrakcija, od plaža na Zakintosu do nestvarnih izlazaka sunca na Mikonosu. Mada su plaže najveća atrakcija Grčke, ako ste za planinu, posjetite Epir, planinski šumski region na sjeverozapadu Grčke.

Kenija

Imate puno razloga da posjetite Keniju, jer njena odmarališta i safari kampovi nose posebnu čar. Rift dolina je idealno mjesto za posmatranje divljih životinja, žirafa, nosoroga, kao i najrazličitijih ptica na svijetu. Planina Kenija je drugi najviši vrh (poslje Kilimandžara) i jedan od najimpresivnijih pejzaža u Africi, sa ledenim jezerima i šumovitim padinama.

Namibija

U Namibiji vas očekuje obala, poznati namibijski pjesak i raskošna priroda. Ovo je carstvo planina, a Brandberg je najveća među njima. U pitanju je granitni masiv koji se naziva još i vatrena planina. Ovo je obalna zemlja. Osim planina, posebnu atrakciju čine rijeke i močvarna područja u Kapriviju.

Finska

Najljepši vidikovci u Finskoj nalaze se u sjevernoj regiji Laponije, gdje su zaleđena jezera i zimzelene šume prekrivene snijegom. Oko 65 posto ukupne površine Finske prekriveno je šumom, uključujući tačke poput Nacionalnog parka Nuuksio, koji je udaljen manje od sat vremena od Helsinkija i ispunjen je dolinama i klisurama formiranim u ledenom dobu. Finska je 2017. godine proslavila stogodišnjicu postojanja otkrivanjem svog 40. i najvećeg nacionalnog parka – Hossa.

Čile

Čile skriva neke od najlepših pejzaža na našoj planeti: mjesečne dine Valle de la Luna, vrtložne površine Mramornih pećina, gejzire El Tatio-a. Vjerovatno je prva  asocijacija na Čile - Torres del Paine. Ovaj nacionalni park je poput mikrokosmosa: tamo se nalaze planine, plavi ledeni bregovi i mitska jezera u izobilju.

Tajland

Broj stranih posjetilaca Tajlanda udvostručio se u posljednjih deset godina. Lako je razumjeti zašto. Na više od stotinu ostrva, svako će naći mjesto po svojoj mjeri. Možete boravi u džungli, na plažama, uživati u posmatranju divljih životinja ili u ronjenju. U posjeti nacionalnom parku Khao Sok vidjećete slovone, tigrove, vodopade i prašume. Sve to, priznaćete, teško ćete naći na nekoj drugoj tački na planeti.

Filipini

Na Filipinima postoji više od 7.000 ostrva. Nacionalni park Puerto-Princesa u Palavanu obuhvata šume mangrova, jedan od najimpresivnijih pećinskih sistema na svijetu i podzemnu reku. Čokoladna brda na ostrvu Bohol sastoje se od oko 1.776 travnatih kupola koje su misteriozno ujednačene po obliku. Terase od pirinča i filipinske Kordiljere pružaju panoramski pogled na svaku nijansu zelene koja se može zamisliti.

Hrvatska

Smještena između Balkana i centralne Evrope, Hrvatska je zemlja neobičnih pećina, valovitih polja i bijelih šljunčanih plaža. Najpoznatije vode u zemlji nalaze se u unutrašnjosti nacionalnog parka Plitvička jezera. Tamo se nalazi niz vodopada, pećina i 16 jezera. Obala Jadranskog mora uistinu je bez premca, okružena sa više od 1.000 ostrva okruženih blistavo čistom vodom. Dinarske Alpe pružaju još uzvišenije poglede i doprinose cjelokupnom doživljaju Hrvatske.

Portugal

Nakon upijanja svega što Lisabon može da ponudi, otputujte van portugalskog glavnog grada kako biste zaista doživjeli ovu zemlju. Regija Algarve idealna je za izlete. Naši specijalisti za putovanja ocjenili su portugalsku rijeku Douro jednim od najboljih mesta za posjetu (tj. Krstarenje) 2019. godine, zahvaljujući spektakularnim pogledima na vinograde na ivici reke - slične onima koji se nalaze u Moselleu u

Nemačkoj ili vinogradima LaVauk u Švajcarskoj. Ne zaboravite na Azore, atlantski ostrvski lanac od devet vulkanskih ostrva.

Kipar

Evropski turisti godinama su ljetovali na kiparskim plažama, a Amerikanci ih napokon stižu. Sa prosječnim dnevnim temperaturama 80-ih, Kipar je pogodan za plažu i u oktobru - ali ponesite i džemper, jer noći mogu biti prohladne. Ako se umorite od mediteranskog sunca i pjeska, možete krenuti dalje u unutrašnjost, ka selima ispunjenim borovima i bademima.

Venezuela

Kad su u pitanju prirodne ljepote, malo zemalja se može mjeriti sa Venecuelom. Ima najviše vodopade na svijetu, takozvane Angel Falls, koji su 19 puta viši od Niagarinih.Nalaze se u nacionalnom parku Canaima i važe za najpopularniju atrakciju u zemlji. Arhipelag Los Rokues ima plaže sa bijelim peskom, močvare i spektakularne grebene, kao i bogat podvodni svijet.

Bocvana

Bocvana ima dosta nacionalnih parkova i safari kampova za putnike, ali glavni adut ove zemlje svakako je bujna Delta Okavango - delta rijeke od 49 miliona hektara u sjevernoj Bocvani. Ovo je područje gdje gepardi, zebre, bivoli i nosorozi slobodno lutaju.

Crna Gora

Pjesnik Lord Byron svojevremeno je crnogorsku obalu nazvao "najljepšim susretom kopna i mora" – a mi se slažemo. Čitava država je otprilike veličine Stokholma, ali njene prirodne ljepote ovu činjenicu čine zanemarivom. Jedno od najljepših mjesta svakako je Kotorski zaliv koji čuva sjećanja na drevna turska i grčka naselja, idealan je za ljetnji odmor, a baš ovde nalaze se i lokaliteti UNESCO-ve svjetske baštine. Ako zađete dalje u unutrašnjost, posjetite nacionalni park Biogradska gora, dom jedne od tri preostale netaknute šume u Evropi koje imaju zrele ekosisteme kao rezultat toga što ih čovjek manje ili više nije dirao.

Oman

Ovo je mirna zemlja na vrhu Arapskog poluostrva. Oman je istovremeno planinsko, obalsko i seosko područje, zavisi u koji dio države zađete. Jedna od preporuka je posjeta baze Muskatu i planina Jabal Akhdar, koje su prekrivene mlasinjacima i osvježavajuće hladnim vazduhom. Prostranstvo ruža i marelica još jedno je iznenađenje koje vas očekuje odlučite li se za putovanje u Oman.

Nepal

U Nepalu se iskustva koja stičete jednom u životu i pejzaži koji oduzimaju dah idu nekako slažu, idu ruku pod ruku. Ovo je dom osam od 10 najviših planina na svijetu (uključujući Mont Everest, najvišu tačku na zemlji). Avanturisti i svi koji obožavaju izlete Nepal treba da stave visoko na listi mjesta koja treba posjetiti.

Brazil

U koji god kraj Brazila da zađete, očekuje vas avantura. Fernando de Noronha, arhipelag kraj sjeveroistočne obale ima neke od najboljih plaža u zemlji. Nacionalni park Lencois Maranhenses može se pohvaliti blistavo bijelim pješčanim dinama nasuprot tirkiznih laguna. Tu je i raznolikost biodiverziteta. Nije neuobičajeno da se primjete jaguari, majmuni, pauci, pirane, džinovski i vodeni ljiljan.

Sejšeli

Još jedna zapanjujuća ostrvska država u Africi. Sejšeli su od čitaoca dobili visoku ocjenu. Princ Vilijam i Kejt Midlton ovde su proveli svoj medeni mesec. Osim što je omiljeno odmaralište slavnih, Sejšeli su i prava riznica prirodnih ljepota, sa prostranim plažama i netaknutim ekosistem džungle.

Slovenija

Između Italije i Austrije, sa dijelom Alpa i izlazom na Mediteran, Slovenija naizgled ima pomalo svega. Julijske Alpe su upečatljive iz svih uglova, ali postaju posebno impresivne kada služe kao pozadina smaragdno-zelenim vodama Bledskog jezera. A tu su i šume koje prekrivaju polovinu zemlje. Kako je ranije opisala Cristina Nehring za časopis Putnik:

,,Tamo je toliko zelenih vrsta da podsjećaju na šareni prekrivač - maslinasto, jabučno zelena, neon zelena, žuto zelena, tamno zelena, menta zelena, morska zelena. "

Peru

Panoramski pogledi Machu Picchua i tajanstvene zidine vredni su avionske karte za Peru. Međutim, ova zemlja ima jpš mnogo toga da ponudi. Kanjon Colke, jedan od najdubljih kanjona na svijetu, poznat je po poljoprivredi i epskom posmatranju ptica Prirodni rezervat Paracas je još jedno ekološki bogato područje, gdje se Humboldgovi pingvini slobodno kupaju po plažama sa crvenim pjeskom. I ne zaboravite na blistave, tamno plave vode jezera Titikaka na granici Perua i Bolivije.

Šri Lanka

Prije nešto više od decenije završen je brutalni građanski rat u Šri Lanki. Ova zemlja se uzdigla i postala jedna od naših omiljenih destinacija za putovanja. Ono što će vas privući su ruševine hramova, plantaže čaja i ,,zlatne” plaže. Ljubitelji životinja  trebaju znati da ova zemlja ima mnoštvo opcija za gledanje divljih životinja. Nacionalni parkovi Udavalave i Gal Oia dom su stotine slonova. Ljubitelji čaja, ovaj savjet je za vas: smjestite se u Thotalagala, hotel sa sedam apartmana u blizini Dambatennea, najpoznatijeg svjetskog imanja čaja koje je 1890. godine zasadio Sir Thomas Lipton.

Japan

Japan je istovremeno miran i uzbudljiv, drevan i neočekivan. Subtropska ostrva Ogasavara nude netaknute plaže, avanturu ronjenja i posmatranje kitova. Tu su i šume sa 195 ugroženih vrsta ptica. Planina Fuji najznačajnija je znamenitost zemlje, koja se uzdiže iznad sela i ogleda se na površinama jezera. I gradovi obiluju prirodnim ljepotama: pogledajte Kjotovo rasipanje cvjetova trešnje i šumu bambusa ili mirne, travnate parkove u Tokiju.

Sjedinjene Američke Države

Možete provesti čitav život istražujući američka mjesta, koja su tako lijepa i različita. Havajska vertikalna obala Na'Pali jedna je od najlepših obala na planeti. Nacionalni park Denali na Aljasci nudi uživanje u ekstremno niskim temperaturama. A možda ste čuli za šarmantno malo turističko mjesto poznato kao Grand Canion?

Italija

Malo krajeva svijeta ima tako impresivan spektar prirodnih ljepota, od bučnih vrhova i zelenih brda do obala koje se čine nestvarnim. Ništa nije poput vožnje putevima Toskane, mimo valjanih zelenih brežuljaka i zlatnih polja prekrivenih suncokretima. Dolomiti su neke od najlepših planina koje ćete ovdje naći. Prelaz San Pellegrino jedno je od najboljih mjesta za penjanje po stijenama i skijanje.

Turska

Turski pejzaži su raznoliki i zadivljujući. Većina najboljih vidikovca nalazi se u azijskoj Anatoliji, poput vilinskih dimnjaka i stjenskih stupova Kapadokije, ili šljakastih vrhova i alpskih pašnjaka planina Kačkar. U regiji Egeja, smrznuti vodopadi i bazeni Pamukale osiguraće da iznova vraćate u ovaj nestvarno lijep kraj. Tirkizna obala nudi savršene plaže, pogled na planine i mediteransku klimu.

Južna Afrika

Južna Afrika jedna je od najboljih safari destinacija u Africi, a nudi jednostavan pristup „Velikoj petorci“ (lav, slon, bivol, leopard i nosorog) na mjestima kao što je Nacionalni park Kruger. Tražite pingvine? Plaža Boulders nalazi se na samo sat vožnje južno od Kejptauna. Vjerovali ili ne, pejzaži su ovde još raznovrsniji od divljih životinja, od Namakualanda ispunjenog divljim cvjetovima do visokih planina Drakensberg.

Indija

Dom himalajskih vrhova i plaža u Indijskom okeanu čine ovu zemlju sjajnom destinacijom za odmor. Možete posmatrati slonove i tigrove, boraviti na pustim plažama, posjetiti plantaže čaja. Plaže su specifične po posebnoj vrsti pjeska, kao i po plimi koja izvire gotovo tri milje prema moru. Nacionalni park „Vallei of Flovers“ je spektakularan, a u njemu ćete naći stotine vrsta alpskog cvijeća.

Maroko

Maroko donosi nesvakidašnju avanturu, živopisne predjele i uzbudljive obilaske. Upoznajte Marakeš, Fez, doživite magiju Sahare, posmatrajte jarko ružičaste zalaske sunca. Raspon visokog Atlasa odvaja Saharu od mora epskim grebenima i osamljenim dolinama. Možete čak da izaberete dvije različite obale: Atlantik i Mediterana.

Kolumbija

Nevjerovatni pejzaž Kolumbije zaslužuje da bude prepoznatljiv, i to ne samo zbog amazonske prašume i planina Anda. Nacionalni park Tairona jedno je od najslikovitijih mjesta u Južnoj Americi, sa plažama prekrivenim kokosovim palmama i prašumama koje se nalaze na gotovo 3.000 metara nadmorske visine.